Butít a sok cukor

Vágólapra másolva!
A túlzott fruktózbevitel - szénsavas italok és édesség - már hat hét után is lassítja az agyi kapacitást - állítja egy kaliforniai kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai egyetem új tanulmányából kiderül, hogy a folyamatos és nagy mennyiségű fruktózbevitel csökkenti az agy kapacitását, gátolja a memóriát és a tanulást. "A természetes gyümölcscukor nem károsítja az agyat, ellentétben a magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal" - mondta Gomez-Pinilla professzor, a kutatás vezetője. A tanulmány szerint omega-3 zsírsavak bevitelével ellensúlyozható a zavar. Korábbi tanulmányok már kimutatták a fruktóz szerepét a cukorbetegség kialakulásában és az elhízásban, ugyanakkor ez az első vizsgálati eredmény, ami az agyra gyakorolt hatást is bizonyítja. A kutatók hat hétig fruktózos vízzel itatták a vizsgált patkányok egyik csoportját, míg egy másik csoport omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékot kapott. A kísérlet után a zsírsavakkal táplált patkányok könnyebben teljesítették a memóriafeladatokat, mint a fruktózzal itatott állatok. Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek - halak, dió, lenmag- és olívaolaj, stb. - gyakori fogyasztásával tehát serkenthetjük az agyunkat a tanulmány szerint.