Töpörtyűs pogácsa

pogácsa
Vágólapra másolva!
A töpörtyűs pogácsa benne van a mivel stresszeltek minket nagyanyáink, anyáink, anyósunk top 5-ben. Nem véletlenül fordulnak a kislányok a biscuitek, shortbreadek és egyéb, ősök által ismeretlen francnyavalyák felé. Nincs összehasonlítási alap, nincs baszogatás, tiszta ügy. A töpörtyűs pogácsa se nagy szám, nem nagyobb egy káposztás kockánál, fölösleges megtagadni, és fölösleges belehalni az elkészítésébe. Például az íze pontosan ugyanolyan felkockázva, mint kiszaggatva. Olcsó, szeretreméltó étel.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt (kelttésztához való célliszt jobb, annak aki pörög az ilyesmire)
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 3 tojás (2 a tésztába, egy megkenni a pogácsákat)
  • 60 dkg darált töpörtyű (liba, sertés, vaddisznó, de legyen jó minőségű, ez a fűszer!)
  • só, bors ízlés szerint (bors inkább rengeteg, mint ízlés szerint)

Az élesztőt elmorzsolom a tejben, egy kis cukor hozzáadásával meleg helyen felfuttatom (bugyborékoljon csak). Utána alaposan eldolgozom a többi hozzávalóval (kivéve töpörtyű) gyúrom, amíg rugalmas, feszes tészta lesz belőle (10 perc) és meleg helyen kelesztem egy órát.

Forrás: táfelspicc

Szépen megkelt a tészta

Forrás: táfelspicc

Úgy centi vastagra és téglalap formára nyújtom a tésztát, rákenem az összes töpörtyűkrémet.

Forrás: táfelspicc

Harmadolva egymásra lapozom, ezt mindig negyedfordulattal elforgatva, háromszor megismétlem.

Forrás: táfelspicc

Másfél-két centisre nyújtom, berácsozom a tetejét, felkockázom, a tetejét megkenem felvert tojással.

Forrás: táfelspicc

200 fokos sütőben 15-20 perc alatt elkészül. Forrón a legjobb.