Sült babpüré

babpüré
Vágólapra másolva!
A tört bab, bő vajon újrasütve egy babgulyáson és babfőzeléken nevelkedett társaságban nagy felfedezés. A fűszeres vízben, jobb esetben alaplében főtt bab, és a rengeteg, édes vajban képződő pörzsanyag azoknak is kedvenc ételévé teheti a babot, akik egyébként nem szeretik túlságosan. Elkészíteni egyszerű, csak a sütésnél kell egy erős alkar és gyakorlott mozdulatok.
Vágólapra másolva!

Alapanyagok:

  • 1 kg feketebab (juliskabab, tarkabab is jó, de a fekete finomabb, és lencséből is el lehet készíteni)
  • 1/2 kg vaj
  • babérlevél, egész bors, egy félbevágott egész vöröshagyma, egy fébevágott fe fokhagyma
  • körítéshez apróra vágott erőspaprika, kecskegomolya

A babot alaplében a fűszerekkel, hagymákkal puhára főzöm. A főzőlé felét leöntöm róla, a többivel elturmixolom.

Forrás: Táfelspicc

Serpenyőben vajat olvasztok és magas lángon beleöntöm a pürét.

Forrás: Táfelspicc

A serpenyőt magamtól eltávolodó mozdulatokkal, laposan húzogatom a láng felett, a bab elkezd sülni, sűrűsödik.

Forrás: Táfelspicc

Tovább rázva kezd egyre inkább henger formát ölteni, ilyenkor a nyelénél magasabban tartva a serpenyőt csúsztatgatva sütöm tovább, míg szép kéreg sül rá körben. Nem szabad kiszárítani, amikor elkezd törni, készen van. A rengeteg vaj nem elírás, egy serpenyőbe férő babhoz feleannyi vaj kell.