Barátfüle

barátfüle 310
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Elkészítési idő: nettó 2 óra, bruttó 2 és 1/2 óra

Hozzávalók :

a krumplis tésztához:

  • 1/4 kg liszt
  • 1/2 kg főtt burgonya

a töltelékhez:

  • 2-3 dl finom szilva, vagy sárgabaracklekvár, ne legyen túl folyós

a hempergetéshez:

  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • porcukor

A meghámozott, felkockázott burgonyát annyi vízben felteszem főni, amennyi ellepi.

Amikor megpuhult, a főzővízzel együtt pépesítem.

Visszarakom közepes lángra, és folymatos kevergetés mellett, evőkanalanként hozzáadom a lisztet.

A krumplis tésztát lisztezett munkafelületen 3 mm vastagra nyújtom

6-7 centiméterenként egy teáskanál lekvárt rakok rá, minél sűrűbb a lekvár, annál könnyebb vele.

Áthajtok 5 centi széles tésztacsíkot a lekváros csíkon, és derelyeszaggatóval körbevágok minden lekvárt, háromszögeket képezve.

Bő, forró vízben kifőzöm a derelyéket (amikor megfőnek, feljönnek a víz színére.

A kifőtt derelyéket bő, vajon pirított morzsába hempergetem. Porcukrozhatom is a végén.