Eláruljuk, miként nem durran szét a hurka sütés közben

hurka
hurka
Vágólapra másolva!
A hurka sok családban kedvelt ebéd, vagy vacsora, hiszen laktató és nagyon finom, viszont szinte minden háztartásban előfordult már, hogy sütés közben egyszer csak szétdurrant a hurka, ami sokat elvesz a gasztronómiai élvezetből. Cikkünkben bemutatjuk a népszerű fogás helyes elkészítését, így biztosan mindenki elégedett lesz a végeredménnyel.
Vágólapra másolva!

A hurka sütés közben gyakran kidurran, szétreped. Hogy ez ne történjen meg, sokan azt tanácsolják, szurkáljuk meg a hurkát, vagy kenjük be zsírral. Ezek a tanácsok azonban a legtöbbször csődöt mondanak. Ha megszurkáljuk, akkor pont a szúrások helyén fog szétrepedni a bél. 

Az első és legfontosabb, hogy a hurkát sütés előtt hideg vízbe kell áztatni. Ennek oka, hogy a hurkát rendszerint nem a készítés után használjuk fel, hanem később, sokszor hetekkel azután, hogy elkészült. 

Ez alatt az idő alatt a hurka burkolata vizet veszít, és rugalmatlanná, rideggé válik. A hurka belseje a sütésnél a meleg hatására kitágul, és szétfeszíti a megkeményedett belet, és az szétdurran.

hurka
A hurka sok családban kedvelt ebéd, hiszen laktató és nagyon finom
Fotó: Mindmegette.hu 

Szerencsére azonban a bél képes arra, hogy víz felvételével ismét rugalmassá váljon, és egy kíméletes, alacsony hőfokon történő sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltelék megduzzad. Ezért nem szabad a hurkát magas hőmérsékleten sütni. 140 fokon 35-40 perc alatt bőven megsül.

​Így érdemes elkészíteni a hurkát:

  1. A hurkát 30 percre hideg vízbe áztatjuk, majd letörölgetjük.
  2. A hurkát tepsibe tesszük úgy, hogy semmiképp ne érjenek egymáshoz a darabok, ugyanis ettől is kiszakadhatnak.
  3. A hurka alá öntünk 1 dl vizet.
  4. A hurkát hideg sütőbe tesszük, és 140 fokon 25-30 percig sütjük.
  5. Ezután két fakanál segítségével óvatosan megfordítjuk, meglocsoljuk a kifolyt zsírral és további 10 perc alatt készre sütjük. Ha piros és ropogós a bőre, tálalhatjuk!
  6. A hurka mellé tökéletesen illik a főtt krumpli és a párolt káposzta, de a mustár és a friss kenyér is elengedhetetlen a tálaláshoz.

Ha további konyhai praktikákra kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!