A birka nem kell a magyarnak, akkor minek a juhász?

ÁLLAT asszony FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA határon túli magyarok háziállat juh juhnyáj nyáj önt SZEMÉLY zsáner Méra, 2014. április 21.
Egy asszony vízzel önti le a legelőről visszatérő nyájat a Kolozs megyei Mérán a juhmérés napján, 2014. április 20-án. A
Méra, 2014. április 21. Egy asszony vízzel önti le a legelőről visszatérő nyájat a Kolozs megyei Mérán a juhmérés napján, 2014. április 20-án. A Szent György-napi juhmérés évszázados hagyomány a kalotaszegi faluban. Előző nap a pásztorok kihajtják a nyájat a legelőre, majd másnap megfejik saját juhaikat és a tejmennyiség alapján határozzák meg, hogy milyen sorrendben kapja egy-egy gazda a nyár folyamán az összes juh tejét. Az ünnep alkalmával ének- és zeneszóval kísérik végig az állatokat a falun, miközben a kapukban tele vizes vedrekkel várják őket és jut a locsolásból, juhnak, pásztornak, gazdának, zenésznek egyaránt. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese a debreceni Farmer Expón jelentette be, hogy három egyetemen indul felnőtt juhászképzés. A kiállításon a megállapodást a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetséggel alá is írták. Szerinte az ágazatban jelenleg tudáshiány van, ami különösen igaz a juhtenyésztésre. Hát nézzük meg, mennyi birkahús fogy Magyarországon és hol fogy igazán. 
Vágólapra másolva!
birkafogyasztás infó Forrás: Jeli András