Sokan nem szeretik, pedig ennek a növénynek sok jótékony hatása van!

Vágólapra másolva!
Sokan elutasítják ezt az összetevőt, pedig egy-egy fogásnak fantasztikus ízvilágot tud kölcsönözni. Miről van szó? A fokhagymáról, ami intenzív illatát annak köszönheti, hogy egy alliin nevű vegyületet tartalmaz. Amikor felvágjuk vagy összezúzzuk, az alliináz nevű enzim lebontja az alliint, és így jön létre az allicin, ami a fokhagyma jellegzetes illatát adja. A következő sorokban olyan érvek lesznek találhatóak, amik a fokhagyma mellett szólnak, és talán meggyőzik az elutasítókat arról, miért kell szeretni ezt a növényt!
Vágólapra másolva!

A fokhagyma egyébként, sokkal több, mint csupán egy ízesítő. A tudományos kutatások és évszázadok óta tartó népi gyógyászati eljárások egyaránt igazolják, hogy a fokhagyma számos jótékony hatással rendelkezik. Pozitív hatást gyakorol egészségünkre. Emellett kreatív módon is felhasználható, hogy ínycsiklandó ételeket varázsoljunk az asztalra.

A fokhagyma gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Többek között C- és B-vitaminokban, valamint mangánban és szelénben. Ezen kívül az allicin nevű vegyületet tartalmazza, amely számos antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír. Tehát annak ellenére, hogy ez a vegyület felel a fokhagyma erős illatáért, pozitív tulajdonsága is van.

Ezek a tulajdonságok mind hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a betegségek elleni védelemhez, ami a megfázós-influenzás időszakban sokat segíthet nekünk.

Több tanulmány is kimutatta, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A fokhagyma segít csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint javítja a vérkeringést, így elősegítve a szív egészségét. Természetesen szívünk egészségéhez nem elég egész nap a kanapén ülni és fokhagymagerezdeket nassolni, fontos a rendszeres testmozgás is, ezt ne feledjük!

Ezen felül a fokhagymának számos egyéb egészségügyi előnye van. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai enyhítik az ízületi gyulladást és az emésztési problémákat. Emellett antivirális hatással is rendelkezik, ami segít megelőzni vagy enyhíteni a megfázást és az influenza tüneteit.

Azonban a fokhagyma használata nemcsak az egészségügyi előnyökről szól. Számtalan módon felhasználható az ételkészítés során, hogy ízletes és változatos fogásokat hozzunk létre vele. Például a fokhagymát pirítani vagy sütni lehet, hogy egy intenzív, füstös ízt adjon az ételeknek. A fokhagymapüré és a fokhagymaolaj is remek alapanyagok mártásokhoz és különböző dresszingekhez.

A fokhagyma felhasználásának egy másik kreatív módja a fermentálás. A fermentált fokhagyma – más néven fekete fokhagyma – egy olyan folyamat eredménye, amely során a fokhagyma lassan és alacsony hőmérsékleten erjed. Ez a folyamat intenzívebbé teszi az ízeket, és enyhíti a fokhagyma erős illatát és ízét, ezáltal fogyasztóbarátabbá válik.

Továbbá, a fokhagyma a hagyományos ételeken kívül is felhasználható. Például fokhagyma lehet az alapja házi szószoknak, vagy akár a fűszeres fokhagymás vajnak, amely tökéletes arra, hogy rákenjünk kenyerünkre feltét gyanánt vagy steak mellé. Kísérletező kedvűek a fokhagymát akár süteményekbe is be lehet csempészhetik, hogy egy kis pikantériát és különleges ízt adjon az édességeknek.

Hazánkba eljut már mindenhonnan mindenféle hagyma (is). Nézzük csak meg az Auchan újság kínálatát: különböző kiszerelésben vörös-, lilahagyma, póréhagyma, újhagyma. Dobozban pirított hagyma, ropogós sült hagyma és a többi.

Amennyiben kedvet kaptunk egy kis kísérletezésre, íme egy nagyon egyszerű, fokhagyma krémleves recept.

Összetevők:

  • 6 gerezd fokhagyma
  • 0,5dl olaj
  • 2 ek liszt
  • 6 dl alaplé
  • fehér bors
  • 2 dl tejszín

Tálaláshoz:

  • Sajt
  • pirított zsemlekocka

A krémleves elkészítése:

A fokhagymát lereszeljük, és kevés olajon megfonnyasztjuk.

Hozzáadjuk a lisztet, majd felengedjük a fél liter alaplével (leveskockából is csinálhatjuk). Fehérborssal és sóval ízesítjük.

Jól átforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tejszínt, végül keverőgéppel pépesítjük.

Tálaláskor reszelt sajttal, pirított zsemlekockával kínáljuk.

A fokhagyma nemcsak egy ízesítő, hanem egy igazi szuperélelmiszer is. Az egészségügyi előnyök mellett kreatív módon is felhasználható az ételek elkészítése során, hogy változatos és ízletes fogásokat teremtsünk. Legyen szó egy gyógyító levesről vagy egy különleges ételről, a fokhagyma mindig hozzáad egy kis extra ízt és egészséget az ételekhez.