VÖRÖS IS, FEHÉR IS – MI AZ?

Vágólapra másolva!
Talán meglepő, de a pulyka az egyetlen olyan állat, aminek vörös és fehér húsa is van.
Vágólapra másolva!

Ott vörös, ahol az izmok hosszú ideig kitartóan dolgoznak, mint például a comboknál. Ahol pedig rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek az izmok – mint a mellnél meg a szárnyaknál – ott fehér a húsa. A vörös hús zsírtartalma magasabb, és fehérjetartalma alacsonyabb, viszont tápanyagokban gazdagabb a fehérnél. A kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében érdemes mindkettőt rendszeresen fogyasztani.

Gallicoop


Kétféle hús, számtalan lehetőség

A pulykának használhatjuk a combját vagy csak a melle húsát, de süthetjük egészben is. Lássuk, miért érdemes több figyelmet fordítanunk erre az egészséges és sokféleképpen elkészíthető húsfajtára.

Zsírszegény és jól emészthető

A baromfihúsok közül a pulykahús különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Nagyon könnyű és jól emészthető húsfajta. A benne lévő fehérje 95%-ban felszívódik, ami meghaladja a nyúlhús és a csirkehús felszívódási értékét. A pulykahús fogyasztásakor sokkal gyorsabban érezni a teltségérzetet, tehát nehéz belőle sokat enni. Ráadásul sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszít, így tápanyag-tartalma koncentrálódik.

A pulyka húsa tápláló és mégis diétás

Fogyasztásával nem terheljük a szív- és érrendszerünket, a melle ráadásul a legsoványabb húsok közé sorolható: zsírtartalma nem éri el az 1%-ot, így zöldséggel vagy gyümölccsel kombinálva az egészséges étrend része lehet. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ha ételallergiától szenvedünk vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént.

Vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag

A pulykahús több olyan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, mint például a szelén, a cink, a vas, a kalcium, B1 és B12 vitaminok, illetve a folsav, valamint kis mennyiségben szintén tartalmaz magnéziumot és káliumot. A szelén többek között fontos szerepet játszik a normális hormonszint fenntartásában és a pajzsmirigybetegségek elleni védelemben.

Meghálálja a test

Sok nagyszerű tulajdonsága mellett a pulykahús a hangulatot is javítja, hiszen nagyszerű triptofán aminosav forrás, amely segít az idegrendszer megnyugtatásában. A pulykahús foszfortartalma is magas: a fehér hús kicsit több foszfort tartalmaz, mint a vörös hús, de mindkettő kiváló forrás. Ha pulykahúst fogyasztunk, erősödhet az idegrendszerünk és erősödhetnek a csontjaink, és a fogíny egészségéért is teszünk.

Tegyél az egészségedért, fogyassz pulykát!

Közismert, hogy a pulykahús tápláló; világszerte népszerű fehérjeforrásként fogyasztják, hiszen természetes körülményeik között a szárnyasok makkot, fenyőmagot, gumót, vadon termő bogyókat, lucernát, lóherét, bogarakat és szöcskéket fogyasztanak: egy ilyen változatos kiterjedt étrend pedig nagymértékben meghatározza húsuk magas tápértékét.

Könnyen variálható és fűszerezhető

A pulykahús amellett, hogy egészséges, kiváló alapanyag a konyhában: szinte végtelen formában főzhető és süthető, a variációk száma egyedül a fantáziádon múlik. Kifejezetten barátja a nyári étrendnek, pillanatok alatt elkészül, így több időt tölthetsz családtagjaiddal és barátaiddal. A legjobb fűszer a pulykához a borsfű, a kakukkfű, a kömény, a majoránna, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring vagy a zsálya. Kísérletezz bátran, és készíts ízletes, változatos fogásokat pulykából!

Recept

Parmezános pulykamellfilé tejszínes tagliatelle tésztával

Hozzávalók: (2 főre)

450 g pulykamellfilé
1 db tojás
zsemlemorzsa
50 dkg parmezán

500 g tagliatelle tészta / cukkini spagetti
500 ml tejszín / növényi tejszín
2 gerezd fokhagyma
tej / növényi tej
10 szem koktélparadicsom
10 friss bazsalikom levél
petrezselyem
1 ek só
1 tk bors
olívaolaj

Elkészítés:
A pulykamellet vágjuk nagyjából fél centiméter vastag szeletekre, és mindkét oldalát sózzuk borsozzuk, majd mártsuk bele fokhagymás tejbe. Ezután a húsokat forgassuk bele felvert tojásba majd a parmezánnal kevert zsemlemorzsába. Egy sütőpapírral bélelt sütőtálba fektetjük a pulykamelleket és kevés olívaolajjal meglocsoljuk, ezután mehet is a sütőbe.
A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük, amíg készül addig vágjuk fel a koktélparadicsomokat és a fokhagymát, majd dobjuk egy olívaolajos serpenyőbe, szórjunk rá bazsalikomot, ezt követően öntsük fel tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk és ha felforrt, beletesszük a tésztát, összekeverjük, levesszük a tűzről és hagyjuk kissé kihűlni. Végül mellé tesszük az elkészült csíkokra vágott pulykamelleket és friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Tipp! A tagliatelle tészta helyett készíts cukkini spagettit egy zöldségspirálozó segítségével, amit egy kis olívaolajon 2-3 perc alatt puhítsuk meg. Így egy könnyebb köretet kapunk.

Gallicoop