Számos előnnyel jár időről időre félretenni a húst

Vágólapra másolva!
A vegetáriánus ételek rendszeres fogyasztása környezetünk és egészségünk számára is kiemelkedő jelentőséggel bír.  
Vágólapra másolva!
Forrás: Közért+ Zrt.

A vegetáriánus ételek széleskörű ismerete azoknak a rendszeres húsfogyasztóknak is ajánlott, akik egészségük megőrzése és a fenntarthatóság érdekében bizonyos időközönként húsmentesen étkeznek, ugyanis az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása környezeti erőforrásaink kimerüléséhez vezethet. Cikkünkben számba vettük a vegetarianizmus előnyeit és bemutatunk egy ínycsiklandó, szezonális receptet is.

A vegetáriánus táplálkozás tulajdonképpen az a közismert étkezési forma, amely minden olyan élelmiszert ignorál, amely egy állat megölését feltételezi. A húsmentes étkezésnek köztudottan számos előnye van, hiszen a célzott zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak köszönhetően emelkedik szervezetünk rost- és vitaminbevitele, így fittebbek, energikusabbak leszünk. Sokan egészségük megőrzése (vagy visszaszerzése) miatt, mások elvi, vallási okokból, vagy egyéb elhatározásából étkeznek húsmentesen. Az effajta táplálkozás nagyban hozzájárul környezetünk megóvásához, az állattenyésztés ugyanis növeli az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hozzájárul a klímaváltozáshoz és nagy mennyiségű vizet, energiát és természetes erőforrást igényel, azonban a vegetáriánus étrendet követőknek kiemelt figyelmet kell szentelniük a húsokban található fehérjék helyettesítésére, a vas, a kalcium és a B12 vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére.

Forrás: Közért+ Zrt.

A vegetáriánus étkezés a közhiedelemmel ellentétben nagy hangsúlyt fektet a változatosságra, hiszen a gabonafélék, magvak, zöldségek és gyümölcsök tucatjainak szezonális kínálatából változatos menü állítható össze, ráadásul az említett alapanyagok beszerzése is egyre könnyebb, hiszen a friss termények egész évben elérhetők, és egyre több gyártó jelenik meg, aki célzottan az effajta étrendet követőknek készült termékek előállításával foglalkozik.

A húsmentes étkezésnek számos jótékony hatása van egészségünkre nézve is, hiszen amellett, hogy stabilizálhatja a vércukorszintet, támogatja a szív és az érrendszer egészségét, csökkentheti a rák kockázatát és nem utolsósorban segíthet a súlyunkat csökkenteni.

Forrás: Közért+ Zrt.

Napjaink koronavírus-járvány által terhelt időszakában kiemelt jelentőségű, hogy a friss, hazai élelmiszereket biztonságos módon szerezzük be. Jó hír, hogy bő egy hónapja „megnyitotta kapuit” Magyarország legújabb online szupermarketje, melynek vállalt missziója, hogy a tartósított, mesterségesen érlelt élelmiszerek helyett friss, vitamin-és tápanyagban dús falatok kerüljenek az asztalokra, ráadásul a közvetlenül a termelőktől a fogyasztókhoz kerülő, hazai alapanyagok korábban nem látott kínálatban és áron szerezhetők be. Köztudott, hogy minden évszakban azok a gyümölcsök, növények teremnek meg, amelyek kifejezetten jót tesznek az adott időszakban testünknek, őszi étrendünket tehát érdemes az idény kínálta zöldségekre és gyümölcsökre építeni. A borús évszak terményei, a sárgarépa, a fehérrépa, a burgonya, a gomba, a karfiol, a póréhagyma és a cékla mellett az alma, a körte, a szőlő, a szilva, a birsalma, a füge, a gesztenye és az olajos magvak is változatosan felhasználható alapanyagok, de ekkor terem az egyre nagyobb teret hódító sütőtök is. A kalóriaszegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség szezonját érdemes kihasználni és beemelni a mindennapi étkezésbe, hiszen elkészítési lehetőségeinek száma kiemelkedő, s a gyermeket nevelő családok számára is változatosan fogyasztható.

Forrás: Közért+ Zrt.

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sütőtök (meghámozva és a magjait eltávolítva)

1 nagyobb fej vöröshagyma meghámozva, szeletekre vágva

2 gerezd fokhagyma

1 ek. olívaolaj

1 l víz

1 zöldség- vagy csirkeleveskocka vagy levesalap

2,5 dl tej vagy kókusztej

ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

Hámozza meg a sütőtököt, távolítsa el a magjait, és kockázza fel, az így kapott mennyiség legyen egy kilónyi. Serpenyőben hevítse fel az olajat, helyezze bele a vöröshagymát, 5 percig pirítsa, majd a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát is adja hozzá. Folyamatos kevergetéssel, ügyelve nehogy a fokhagyma megégjen, egy percig hagyja a tűzön, majd vegye le az edényt. A leveskockát, vagy házias levesalapot a felforralt vízbe keverve 2-3 percig főzze, majd adja hozzá a pirított hagymát és a feldarabolt sütőtököt, amit mintegy 10 perc alatt fő puhára. Ízlés szerint sózza és borsozza, majd botmixerrel vagy turmixgép segítségével krémesítse. Tegye vissza az edényt a tűzre, öntse hozzá a tejet vagy a kókusztejet, és forralja további két-három percig, majd tálalja pirított tökmaggal vagy kenyérkockákkal!

Forrás: Közért+ Zrt.

Magyarország legújabb online szupermarketje, a Közért+ gondosan összeválogatta azokat a szezonális termékeket, melyekből változatos húsmentes ételek készíthetők: a termelői zöldségek és gyümölcsök mellett számos vegetáriánus termék is megtalálható, de kínálatukat nem csak az effajta étrendet követőknek, hanem mindenkinek ajánlják, aki ügyel az egészségére és környezetére, így bizonyos időközönként nem fogyaszt húst. A győri Széchenyi István Egyetem szakmai mentorálásával megvalósuló projekt a Digitális Agrár Stratégia végrehajtása körében, a Digitális Termelői Piac program részeként valósulhat meg.

Keresse Ön is a friss, hazai zöldségeket, gyümölcsöket, és az ízletes, húsmentes termékeket, élvezze az őszi piacok kavalkádját ezúttal otthona kényelméből!