Új védjegyrendszerrel népszerűsíti hazai élelmiszereket a Nébih

Vágólapra másolva!
Az intézkedéssorozat célja a kiváló minőségű élelmiszerek kiemelése, bemutatása hirdetése. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer olyan új, hiteles, szakmailag és tudományosan is megkérdőjelezhetetlen, értékteremtő hazai minőségrendszer, ami a nevében jelzett élelmiszereket megkülönbözteti a kínálat egyéb termékeitől, a vásárlók számára hiteles információt nyújt, s valódi garanciát jelent a kiemelkedő minőségű hazai termékekre. 
Vágólapra másolva!
Forrás: Nébih

Napjaink kiélezett versenyében egyre több megkülönböztető márkajelzéssel, védjeggyel találkozhatnak a vásárlók az élelmiszerek csomagolásán, hiszen számos gyártó és forgalmazó azzal igyekszik elnyerni a fogyasztók bizalmát, hogy termékeiket ily módon különböztetik meg a kínálatban szereplő többi árutól.

Az élelmiszerbiztonság és minőség fokmérőjeként működő, egyedülálló KMÉ védjegyrendszer mögött egy komplex vizsgálati rendszer – a Nébih laboratóriumi háttere – áll. Az áhított arany fokozatot csak olyan termékek nyerhetik el, melyek kiválóságukon túl olyan, minőségi követelményeknek is meg tudnak felelni, mint az alapanyag, a gyártási technológia, vagy a fenntarthatóság. A legjobb minőségű termékeket jelző KMÉ védjegyre nem a gyártók nevezhetik produktumukat, ezeket a Nébih választja ki a teljes piaci kínálatot megvizsgálva.

A KMÉ kétfokozatú védjegy, alap- és arany fokozattal rendelkezik.

  • Az alapfokozatra a márkatulajdonos pályázhat. A pályázatról a bírálóbizottság javaslata alapján a védjegyjogosult dönt.
  • Az arany fokozat a Nébih Termékmustra eredménye alapján igényelhető, és a prémium kategóriát képviseli.
Forrás: Nébih


Ahhoz, hogy egy vállalkozás, élelmiszergyártó vagy forgalmazó viselhesse a KMÉ védjegyek valamelyikét, igen komplex feltételrendszernek kell megfelelnie, melynek egyik legfontosabb eleme a Termékmustra. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált, laboratóriumi vizsgálatból, érzékszervi és csomagolástesztből álló vizsgálatsorozat célja az adott termékkör szereplőinek összehasonlítása, s hogy az éppen aktuális kínálatban megtalálhatók legyenek a legmagasabb minőségű termékek, de ez az arany fokozatú védjegy elnyerésének is kihagyhatatlan lépcsőfoka. A Termékmustrára bekerülni az ún. polcfelmérés révén, vagy jelentkezéssel lehet, a Nébih hivatalos weboldalán keresztül. A vizsgált termékcsoportra első lépésként a vállalat szakértői tesznek javaslatot, ezt követi a polcfelmérés és nevezés, a mintavétel, a minőségmustra, a laboratóriumi mérések, a csomagolásteszt, a tömegmérés, a sorrend felállítása, és végül a javaslattétel. Az első Termékmustrán egy hagyományos, a Magyar Élelmiszerkönyv által is szabályozott termékre, a tejfölre esett a választás, ezt követően várhatóan évente kétszer kerül sor a vizsgálatsorozatra, melyet idén először a túró termékekre hirdették meg.

Azért, hogy a Nébih szakemberei megtalálják a hazai kínálat legjobbjait, egy összetett vizsgálati rendszerben hasonlítják össze a termékeket, mely során laboratóriumaikban megmérik a termékek biztonsági és minőségi paramétereit, valamint széles körű zsűri részvételével történő, „összekóstolás” történik, melyen számos szakmai szervezet képviselői, dietetikusok, gasztronómiai szakértők, egyetemi kutatók, gyártók és forgalmazók is részt vesznek, de természetesen fontos vásárlói szempontok is előtérbe kerülnek.

Forrás: Nébih

Amikor egy termék megfelelt az összes vizsgálatnak és továbbjutott a kóstolói-tesztelői szakaszon is, alkalmassá vált a KMÉ védjegy arany fokozatának használatára, így a termék gyártója vagy forgalmazója megkapja a lehetőséget, hogy megigényelje a védjegy használati jogát. Amennyiben a termék előzetesen már rendelkezett KMÉ alapfokozatú védjeggyel, úgy egy egyszerűsített eljárást követően bírálóbizottság javasolhatja a tulajdonosnak az arany fokozat odaítélését, ha azonban a termék nem rendelkezik még az említett fokozattal, akkor egy helyszíni auditon is át kell esnie a gyártó üzemnek. A használati jogot három évre kaphatják meg a gyártók és forgalmazók. Ez idő alatt kötelező önellenőrzések és utóellenőrzések biztosítják, hogy a pályázó megfeleljen a tanúsítási követelményeknek.

Több más védjeggyel ellentétben nem cél, hogy minden termék viselje a KMÉ védjegyeket, ugyanis kizárólag a magas minőségű termékek érdemelhetik ki az elismerést, a védjegyrendszer célja ezen élelmiszerek kiemelése és népszerűsítése. Az élelmiszeripar szereplői a rendszernek köszönhetően előnyt kovácsolhatnak abból, ha termékük kiemelkedik a kínálatból, a vásárlók pedig biztosak lehetnek benne, hogy ha KMÉ védjegyes terméket vásárolnak, akkor minőségi élelmiszer került a kosarukba.