ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Elsötétítés a Való Világ és az Aktív miatt
2003. június 18., szerda, 17:23|Utolsó módosítás: 2003. június 19., csütörtök, 11:58

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) határozata szerint az RTL Klubon sugárzott Való Világ 2 februárban több alkalommal sértette a médiatörvényt. A testület ezért arra kötelezte a kereskedelmi televíziót, hogy 20 percre függessze fel műsorát. Súlyosabb büntetést kapott a tv2, amelyet, az Aktív és a Claudia Show miatt, egyórás elsötétítésre ítélt a médiatestület.


Torz magatartásmintáktól félti a kiskorúakat a médiahatóság 1/2. oldal >>

Az ORTT június 12-i határozata alapján az RTL Klub június 20-án este fél nyolctól 20 percen át nem sugározhat műsort. A büntetést a Való Világ 2 miatt szabta ki a testület, mert véleménye szerint a csatorna tavaszi valóságshow-jának február 6., 19., és 25-i részei megsértették a médiatörvényt. A testület szerint az RTL Klub a kiskorúak fejlődésére kedvezőtlenül ható műsorokra vonatkozó korlátozásokat nem vette figyelembe, a valóságshow-t nem a megfelelő korhatár-kategóriába sorolta.

 

Az ORTT vizsgálata megállapította, hogy a műsorfolyamban, a sorozatos kiválasztások során "egyre inkább előtérbe került" mások kirekesztése, illetve tulajdonságaik leértékelése. "Az individuális személyiségjegyek (például a zárkózottság) vagy a magatartásmódok alapján történő kiközösítés a serdülőkorra jellemző tipikus félelmeket - mint a kitaszítottság, nem kedveltség, népszerűtlenség - megerősítheti" - áll a határozatban. "Másrészt a villalakók a fiatalok szemében példaképek lehetnek, s ilyen módon a kiskorúak személyiségfejlődésére a sugárzott adások veszélyt jelenthetnek a tekintetben, hogy 'valós élethelyzetbe' ágyazva torz magatartásmintát közvetítenek és tűznek ki példaként".

 

Az ORTT által említett egyik példa, hogy büntető pontjai alapján, minden házimunkát egy héten keresztül Ritának kellett elvégeznie, ezalatt pedig cselédruhában kellett járnia, amin a lány elsírta magát. Az AGB Hungary adatai szerint Rita megalázása és összeomlása idején 180 ezer kiskorú nézte a műsort.

 

A médiatestület azt is sérelmezte, hogy "visszatérő módon jelentkezett a szereplők gyakori meztelensége, illetve a durva, trágár szavak rendszeres használata, amely nem minden esetben került kisípolásra".

 

Az RTL Klub programigazgatója, Kolosi Péter azt nyilatkozta, a csatorna nem ért egyet a döntéssel, ezért a határozatot bíróságon támadja meg.


1/2 következő oldal >>

1. Torz magatartásmintáktól félti a kiskorúakat a médiahatóság

2. Szex, halott csecsemők és vulgaritás a tv2 kifogásolt műsoraibanKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!