Ágyúból lőtték ki Hunter S. Thompson hamvait

Vágólapra másolva!
Fél évvel öngyilkossága után, szombaton ágyúból lőtték ki a legendás újságíró, Hunter S. Thompson hamvait. Thompson a szubjektív elemekből építkező "gonzo" újságírás megteremtőjeként vált ismertté. A szertartáson az író 300 barátja vett részt, az ágyút pedig az a Johnny Depp finanszírozta, aki egy filmben az írót alakította.
Vágólapra másolva!

Szombaton este, fél évvel öngyilkossága után ágyúból lőtték ki villájának kertjében Hunter S. Thompson amerikai író-újságíró hamvait az Egyesült Államok nyugati részén fekvő Colorado államban. Mindez az ellenkultúrát divatossá tévő újságíró kívánsága volt. A hamvakat szétszóró ágyú megépítését az a Johnny Depp finanszírozta, aki Thompsont alakította az író Félelem és rettegés Las Vegasban című regényéből készült filmben. Depp maga is jelen volt az eseményen.

Az ágyút az amerikai téli üdülőhely, Aspen közelében fekvő Woody Creekben, az író házának udvarán állították fel. A szombati, zárt körű gyászszertartáson az író mintegy 300 barátja vett részt, a hamvak kilövésére holdkeltekor, helyi idő szerint 20 óra 31 perckor került sor. Az ágyút egy több méter magas, ökölbe zárt kezet formáló vörös szoborba építették be, amely két ujjával a hold felé mutat. A hamvak kilövése után a meghívottak az író emlékére hajnalig mulattak egy közeli bárban.

Thompsont az amerikai új stílusú újságírás egyik legjelentősebb irányzata, a szubjektív elemekre építő "gonzo" megteremtőjének tartják, amely nemcsak újszerű témaválasztásában, hanem nyelvezetében is kötődött a 60-as évek "ellenkultúrájához", a korszak szabadság-eszményeihez.

Az író 1937. július 18-án született a Kentucky állambeli Louisville-ben. Újságírói pályafutását 1956-ban kezdte, számos neves lapnak dolgozott, köztük a Time-nak, a The New York Herald Tribune-nak és a Rolling Stone-nak, amelyben 1972-ben Richard Nixon elnök választási kampányáról írt azóta klasszikussá vált cikksorozatot, majd 1974-ben, a vietnami háború utolsó időszakában a lap saigoni tudósítója is volt. 1965-ben csatlakozott a Pokol Angyalai (Hell's Angels) motoros bandához, és az egy évvel később róluk írt könyv a korszak egyik legfontosabb dokumentumregénye lett. Nemcsak a banda életét, eszméit, a motorok szinte vallásos tiszteletét mutatta be, hanem azt a félnomád életformát is.

Thompson ugyanakkor leplezetlen módon mutatta be a Pokol Angyalainak alkohol- és kábítószer-imádatát is. E függőségek Thompson életét is végigkísérték, ennek legismertebb lenyomata volt az 1972-ben megjelent Félelem és rettegés Las Vegasban című könyv, amelyből Terry Gilliam készített filmet Johnny Depp főszereplésével.