A tizenharmadik

Vágólapra másolva!
Idén összesen 385 ezren gondolták úgy, hogy szükségük van egy hét együttlétre - ez többek között 3500 köbméter szemétbe és 80 ezer tekercs vécépapírba került. Ha hisz a számok erejében, olvassa el, hogyan érezte magát az idei Szigeten. Ha nem, nézze meg számtalan videoriportunk egyikét. Nem állítjuk, hogy a fesztiválon történt összes eseményre kitérünk, hiszen nem lehet reflektálni több száz koncertre, felolvasóestre, táncbemutatóra - de összegyűjtöttük a témában elkészült cikkeket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek egyre laposodó Szigeteivel szemben az idei fesztivál végre tényleg olyan egyhetes kulturális forgatagot hozott, melynek egész Európában nehezen akad párja. Annyira, hogy a fenti állítást akár számokkal, adatokkal is alá tudjuk támasztani - lássuk az idei Szigetet a kimerítő statisztikák felől!

Egy fesztivál eladhatóságát, de legalábbis márkanevét mindenekelőtt a koncerteken fellépő együttesek hírneve és népszerűsége határozza meg, de fontos szempont, hogy az éppen tomboló zenei trendek is képviseltessék magukat - napjainkban Brian Wilsont sztárvendégként ünnepelni inkább anakronizmus, mint jópofa húzás, holott erre még a legnevesebb külföldi fesztiválokon is akadt példa az idei szezonban.

Lássuk hát az idei egyhetes együttlét nagyszínpados sztárválogatottját (a linkekre kattintva koncertrészleteket és interjúkat lárhat): Morcheeba, Sean Paul, Natalie Imbruglia, Underworld, Basement Jaxx, Mando Diao, Korn, Juliette and the Licks, Franz Ferdinand, Roots Manuva, Nick Cave, The Hives, Good Charlotte. Találomra legalább öt olyan előadót mondhatnánk, akik 2005-ben Európa bármelyik nagyszínpadán kiemelt sztárként léphetnek fel, de hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, lássuk, hogy mit kínált idén a fesztiválok királynőjeként aposztrofált Glastonbury a Piramis-színpadon: White Stripes, The Killers, Doves, Elvis Costello, Coldplay, New Order, Ash, Kaiser Chiefs, Goldie Lookin' Chain, Basement Jaxx, Primal Scream, Garbage, Brian Wilson, Van Morrison. Igaz, a brit fesztivál csupán háromnapos, ami jóval sűrűbb programot jelent, ne feledjük viszont, hogy a jelentősebb fesztiválok közül a Sziget az egyetlen, amely hétnapos lealjasodást ígér, más helyeken legfeljebb három-négy napig tart a tombolás.

Videoklipjeink a lealjasodásról - napról napra

Első nap a Szigeten
Második nap - összefoglaló
Kettős látással ébredni: harmadik napi összefoglaló
A kőkemény negyedik nap
Ötödik nap - még mindig nagyon ráérünk
Lassan vége - hatodik napi hangulat
Az utolsó nap sem lankadtunk

A sztárfellépőkkel együtt összesen több, mint 170 külföldi előadó érkezett idén hozzánk, a világ mintegy ötven országából. Külön pont jár a Világzenei Színpad erős felhozataláért - más országokban ilyen programra általában külön etnofesztivált szerveznek.

Forrás: [origo]

Fontos fokmérő az is, hogy egy fesztivált mennyien látogatnak. A Sziget e tekintetben is kezd felnőni a tőlünk nyugatabbra szervezett könnyűzenei rendezvényekhez, ahol egyáltalán nem ritka, hogy már a kapunyitás előtt hónapokkal elfogynak a jegyek. Idén fordult elő először, hogy a Sziget előtt közel egy héttel már az összes elővételben kapható hetijegy elkelt, sőt, az abszolút csúcsnapot hozó szombaton este tizenegytől már napijeggyel sem lehetett bejutni a K-hídon: 70 ezer vendéggel megtelt a ház. Az egy hét alatt összesen 385 ezren látogattak ki a Szigetre, ez ügye átlagban napi 48 000 szigetlakót jelent - ne felejtsük, idén volt Illéssel megfejelt nulladik nap is. Az előző rekord 369 ezer látogató volt - ha ez így folytatódik, nemcsak az elviselhetetlen tumultushoz kell hozzászoknunk, hanem ahhoz is, hogy már májusban meg kell vennünk a jegyünket.