Sziget 2005

Vágólapra másolva!
Nem állítjuk, hogy a fesztiválon történt összes eseményre kitérünk, hiszen nem lehet reflektálni több száz koncertre, felolvasóestre, táncbemutatóra - de egy oldalon összegyűjtjük a témában elkészült cikkeket. Az augusztusi nagy eseményekről az [origo] is beszámol, hol semlegesen, tényszerűen, hol pedig felháborítóan szubjektív módon. Ott leszünk a Nagyszínpad tövében, megfigyeljük a Világzenei színpad életét, dokumentáljuk az esti eseményeket, és riportot készítünk az éjszaka árnyaival. Megfigyelőink szemmel tartanak téged is.
Vágólapra másolva!

Videók

Az utolsó nap sem lankadtunk
Hives interjú és koncertrészletek
Good Charlotte interjú és koncertrészletek
Lassan vége - hatodik napi hangulat
Roots Manuva
Juliette and the Licks
Franz Ferdinand
Ötödik nap - még mindig nagyon ráérünk
Basement Jaxx
A kőkemény negyedik nap
Kettős látással ébredni: harmadik napi összefoglaló
Második nap - összefoglaló
Underworld
Sean Paul fellépése
Morcheeba
Első nap a Szigeten

Fotógalériák


A tizenharmadik utolsó napja
Hatodik nap - Nick Cave az esőben
Ötödik nap - Juliette Lewis, Kispál, Franz Ferdinand
Negyedik nap, teltház
Harmadik nap
Második este, Anima, vizespóló
Első nap, Sean Paul, hangulat
Morcheeba, szigetes arcok
Nulladik nap, Illés

Cikkek

Augusztus 15., hétfő

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Juliette inkább zenél filmezés helyett

A Született gyilkosok és még számos másik film sztárja beszélt új kedvteléséről, majd néhány órával később a Juliette and the Licks szexi frontasszonyaként vetette magát a tömegbe.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Franz Ferdinand: tánczene mindenkinek

Az idei Sziget legnagyobb fogása kétségtelenül a Franz Ferdinand volt. A túlzás nélkül frenetikus sikerű koncert előtt az énekes-gitáros Alex Kapranos, és a basszusgitáros Bob Hardy nyilatkozott.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

45 embert vittek kórházba

Az alkohol és a drogok miatti orvosi kezelések aránya viszonylag csekély. Végtagtöréssel viszonylag gyakran találkoznak az orvosok: A franciák nem nagyon bírják a pálinkát.

Augusztus 14., vasárnap

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Teltház a negyedik napon

Utoljára 2001-ben kellett kiakasztani a megtelt táblát a Sziget bejárata elé. A teltház azonban most látogatócsúcsot is döntött: szombaton összesen hetvenezren látogattak ki a Hajógyárira.

Augusztus 13., szombat

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

A szerencsés harmadik

Megkegyelmezett az időjárás a Sziget közönségének, pedig szinte déltől kezdve a fesztivál fölé lógott az eső lába. A harmadik nap tehát szerencsés csillagzat alatt született, és jól is telt - összefoglaló.

Augusztus 12., péntek

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hétvégi szigetkör

A Sziget szombat estéjét rendszerint a keményebb műfajok kapják meg, nincs ez máshogy idén sem. A vasárnap viszont az egyik legsokrétűbb nap lesz: a Kispál, Franz Ferdinand és afrodiszkó.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

2. nap: 55 ezer

A Sziget második napján 55 ezren voltak kíváncsiak a rendezvény programjaira. Az első napon ennél tízezerrel kevesebben voltak a fesztiválon. Sokak szerint csak most jön a java.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Magyar banda nélkül a Nagyszínpadon

A péntek kifejezetten nyugodt lesz, a Nagyszínpad környékéről el se kell nagyon mozdulnunk. Kezd a Wailers, majd a francia Louise Attaque, végül a Brand New Heavies és a Basement Jaxx lép fel.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Világrekord-kísérlet

Az Országos Vérellátó Szolgálat - a Fiatalok a Véradásért kampány keretei közt - világrekord-kísérlethez hívja partnerül a Sziget látogatóit, fiataljait, hogy kirajzolják a világ legnagyobb szívét.

Augusztus 11., csütörtök

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sean Paul és a Szentháromság

A dancehall világsztárja a jövő hónapban jelenteti meg következő lemezét, vélhetően újabb slágerekkel, melyek közül szerda este már el is hangzott néhány a Nagyszínpadon.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Küldd el képeidet az idei Szigetről!
Digifotó rovatunk fotópályázatára az idei Szigeten készült digitális fényképeket várunk. A legjobb három felvétel készítőjét zsűrink a Sziget, Rulez! című könyv egy példányával, illetve egy-egy Shady Limited D12 pólóval jutalmazza.


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Végre megkapjuk az Underworldöt

Elektronikus zenei szempontból a mai nap legnagyobb történése egyértelműen az Underworld nagyszínpados fellépése, de party lesz a Sziget számtalan más pontján is. Körkép.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Én és a kisöcsém

A már rutinos Sziget-vendégnek is nevezhető Morcheeba harmadszor lépett fel a Nagyszínpadon, és a Godfrey fivérek sokak számára okoztak meglepetést azzal, hogy...

Forrás: Reddot
Forrás: Reddot

Várjuk a Sziget leghangosabb koncertjét

Ha a Nagyszínpadot választjuk, akkor egy dancehall-pop-tánc-tánc leosztásra készüljünk: egy jamaicai csapat után Natalie Imbruglia, majd az Anima és az Underworld zúz.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem divat a ciki

A szombati fenyegetés, igaz büntetés, Csonka Pici nem lehet biztos a dolgában, ez nem egy biztos tapsot ígérő, keksszel és bonbonnal közelítő, kedvesen simogató nénikéket biztosító nyugdíjasotthon.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hangulat, pasi, nő

Van abban valami idilli, ha az ember hosszan, ráérősen üldögél dübörgő, csörömpölő kakofóniában egy bicegő, hosszúkás faasztal mellett, sok műanyag korsó sör megnyugtató társaságában.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nagy pénz, nagy buli

A Sziget teljes költségvetésének mintegy öt százalékát teszi ki az állami támogatás. "Nagyon kockáztatni kell és nagyon szerencsésnek kell lennünk" - mondta Müller Péter Sziámi.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Csocsózó miniszterek, punkos pólóban

Bozóki András "Punks not dead" feliratú pólóban jelent meg: elmondása szerint a trikójával a kandidátusi diplomatémájának is választott elméletet kívánta reklámozni.

Augusztus 10., szerda

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sziget a tévében is, élőben

A gazdag kulturális kavalkádot közvetíteni, még akár összefoglalni is lehetetlen, ezért a Kultúrház igyekszik exkluzív hírekkel, ínyencségekkel jelentkezni. Szinte minden este.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kevés duma, sok zene - Illés

"Ne dumálj már annyit, játsszunk!" - szakította félbe Szörényi Leventét bátyja, Szabolcs, amikor Levi éppen egy kicsit politizáló kommentbe gabalyodott. Utoljára láttuk őket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A csujogatós skától az ipari technóig

Fél öttől a baszk Ska-P csujogatós skakoncertje, hattól Morcheeba, fél tíztől reggae-pop Sean Paultól, aztán lehet húzni a Partyarénába, ahol a londoni X-Press 2 ad ipari techno-koncertet.