A hangulatért járunk a Szigetre

Vágólapra másolva!
Olvasóinkat a Sziget előtt arról faggattuk, hogy miért járnak ki a fesztiválra. Bő ötezer válasz érkezett: a többség legyint a nagy nevekre, rendre lekési magyar kedvenceit - ők inkább a hangulatért járnak ki.
Vágólapra másolva!

A legtöbb válaszadó az "Ön miért megy ki a Szigetre?" kérdésre a hangulatot jelölte meg fő okként: van abban valami idilli, ha az ember hosszan, ráérősen üldögél dübörgő, csörömpölő kakofóniában egy bicegő, hosszúkás faasztal mellett, térdig porosan, elszántan dohányzó és lelkesen hadonászó barátai - és sok műanyag korsó sör - megnyugtató társaságában, miközben a környéken ide-oda masíroznak a francia szalonpunkok, német szakmunkástanulók, nőkre vadászó olasz tinédzserek. Ilyenkor döbben rá idővel a fogyasztó, hogy már le is késte egyik kedvenc bandáját valamelyik periferikus színpadon, ugyanakkor már javában megy egy másik fellépés, ami szintén kihagyhatatlannak tűnt még egy hete - ám a nagy lazításban kihagyhatóvá süllyedt.

Ha a komolytalan válaszadókat kiszűrjük, tízből négy olvasónk a hangulatért jár ki, ellenben négyből egy leginkább a külföldi előadók, neves sztárok miatt ballag el a fesztiválra. A csajozás és a pasizás szintén szignifikáns faktor, leszámítva a vicces kedvű szavazók voksait, a látogatók közel húsz százaléka kifejezetten ezzel a szándékkal érkezik a nem éppen elhagyatott földdarabra.

A magyar együttesek - bár sokakat érdekelnek - sem jelentenek igazán nagy vonzerőt, hiszen a rajongók az év során elég gyakran találkozhatnak a kedvencekkel. Tízből csupán egy fesztivállátogató jelezte, hogy kedvenc magyar zenekarának, énekesének a fellépése a legvonzóbb program, a legütősebb érv a Sziget mellett. Ezen a fronton szerfelett változatos a kép, hiszen Szűcs Judith és a tuctuc, a romasátor és a dühöngő metálbandák közt elég széles a tér. A haverok csábítása is hat egy-egy jegyvásárlásnál, de akik főleg unszolásra mennek, még nem teljesen reménytelen esetek.

Tanulságos, hogy olvasóink fele az "Ön miért megy ki?" kérdésre az általunk tréfásnak hitt válaszként megadott "Közöd?"-re bökött, ám ez nem volt igazi távolságtartás, valós pökhendiség: az a legkevésbé együttműködő, aki nem is szavaz.

Ön miért megy ki a Szigetre?

1. Közöd?2517 szavazat49,5%
2. A hangulatért1016 szavazat20%
3. Külföldi előadókért613 szavazat12%
4. Csajozni, pasizni471 szavazat 9,3%
5. A magyar együttesekért244 szavazat4,8%
6. A haverok miatt143 szavazat2,8%
7. Más programok miatt85 szavazat1,7%


Összesen: 5089 voks