Libidó-libikóka - hallgasd meg a Morcheeba új lemezét!

Vágólapra másolva!
Kedvenc coffeetable-zenekarunk ötödik sorlemezének előestéjén két kérdés izzott a rajongók átvirrasztott éjektől tompa tudatában. Vajon átérzi-e az eltelt évek üzenetét a mechano-éra legnagyobb trip/chill-durranását jegyző csapata; s vajon az igaz hívek továbbra is felemlegetik-e a leírhatatlanul gyenge produkció miatt méltán emlékezetes Sziget-fellépést? Az Antidote alapján az elsőre "igen" a válasz, a másodikra bizonyára "nem".
Vágólapra másolva!

Az 1996-os keltezésű Who Can You Trust-tal a tomboló trip-őrület centrumába vitorlázó trió - Ross és Paul Godfrey hangszer-, program- és imázsfelelősök, illetve Skye, a simogató hangú díva - jogerősen elítélhető a chillout és downtempo világméretű térhódításáért. Két évvel későbbi, Big Calm címet viselő, merengő romantikával és szellemostorozással átitatott kiadványuk két-három slágere minden modern háztartásban ismertté és kedveltté tette a Morcheeba nevet. A kor divatjának megfelelően a kétségkívül átfogó zenei képzésben részesült fivérek édesbús dallamaikat gépi szöttyögésekkel tették a valamelyest independens elveket valló fiatalok számára is élvezhetővé.

A muzsikát sikerrel művelők oroszlánrésze gondolkodás nélkül esküszik a harmadik album felsőbbrendűségére az előzőekkel és a lehetséges továbbiakkal szemben, ám ez legtöbbjüknél abból fakad, hogy a továbbiak nem következnek el. A 2000-es Fragments of Freedom esetében immáron a zenészek vélekedése is megingatható, habár a minőség és invenció csökkenésével a szerzői rutin és az eladások nőttek.

A zenekar már az első próbákon hajlamosnak mutatkozott különféle stílusok - pop, country, folk, psy-rock, blues - összemosására és a köztük való szabad átjárásra, s a fent említett alkotás lenyűgöző magabiztossággal eleget is tett ezen alapelveknek, ám helyenként a listák bevételére irányuló túlontúl vakmerő hadmozdulatok - Rome Wasn't Built in a Day - komor felhőket vontak a régisulis elkötelezettek arcára. Ha a kritikákból nem is, önnön elfojtott kreativitásuk mocorgásából kimatekozták a következő lépést, amely ismét telibe talált.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Charango már címével is a vásárló felé kiáltotta, hogy a Godfrey testvérek bolygónk összes egzotikusnak minősülő helyén túl az Alma Materben is tettek egy rövid látogatást. Önjelölt látnokok fáradt tónusra hivatkozva már ekkor elkezdték lapátolni a földet, holott ezúttal csupán a tagok külön tévedtek járatlan utakra - az invokáció módszerében is. Ross a The Jukes nevű rockbandában élvezte az intenzívebb játék örömét, Paul a Capricorn 2 hiphopcsapat karrierjét építgette.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Habár az önálló érvényesülés sok társulás szétszéledéséhez vezet, és a két évvel ezelőtti Parts of the Process - Greatest Hits is mélyben fortyogó riadalmat generált, a Morcheeba jövője nem forgott veszélyben.

Az Antidote (Ellenszer) imigyen három szűk esztendő után vállalkozott a kiülős, szélesebb látókörű rockkocsmák és a before- vagy afterpartyk punnyadó közönségének megnyerésére. Skye távozásával botorság lett volna a megszokott hangzást erőltetni, ez kapóra is jött a testvéreknek, amint a hasonló mércét teljesítő énekesnő felkutatása is.