Több jogot követelnek a hírességeknek

Vágólapra másolva!
A média és a médiasztárok jogainak ütközését elemzi a szórakoztatóipari perekre szakosodott jogászok nemzetközi szervezete. A hírességek ügyvédei hatékonyabb bírói védelmet követelnek közismert megbízóiknak, a tévék, újságok és rádiók pedig a tájékozódás jogára hivatkozva közölnek egyre több részletet a sztárok életéről. A konfliktust árnyalja, hogy a viták ellenére a két fél egymásra van utalva.
Vágólapra másolva!

A hírességeket egyre inkább kizsákmányoló új szórakoztatóipari technológiák robbanásszerű terjedésével és felhasználásával a fogyasztók egyre közvetlenebb képet kapnak a híres emberek eddig többnyire rejtve maradt magánéletéről - írja a szórakoztatóiparra szakosodott jogászok nemzetközi szövetségének (IAEL) idei jelentése, amelyet a cannes-i MIDEM zenei vásár és fesztivál alkalmával adnak közre.

A hírességekkel foglalkozó 2005-ös kiadvány szerkesztője Jay Cooper, a Los Angeles-i Greenberg Traurig ügyvédi iroda szórakoztatóipari részlegének vezetője, és Ken Burry, aki ugyancsak az iroda munkatársa. A Five Eight/Frukt kiadó gondozásában megjelent folyóirat a világ 25 neves, szórakoztatóipari és médiaügyekre szakosodott jogászának írását tartalmazza.

A tanulmánygyűjtemény egyik végkövetkeztetését Jay Cooper szerkesztő fogalmazta meg, aki szerint a kulturális változások következtében sokkal nagyobb jogi védelemben kell részesíteni a hírességek magánéletét. "A mai tömegtájékoztatási eszközök hihetetlen összegeket költenek arra, hogy kielégítsék a nevezetes emberek élete iránt megnyilvánuló hatalmas közérdeklődést" - mondta Cooper. A szinte szünet nélkül zajló televíziós szórakoztató műsorok, valamint a magazinok és a bulvárlapok tömkelege mellett megjelentek a hírességek magánéletére, filmekre, tévéműsorokra és pletykákra szakosodott internetes honlapok is.

A szórakoztatóipar résztvevőinek helyzetét elemző 2005-ös kiadvány szerint mindez azt eredményezi, hogy sokkal nagyobb igény mutatkozik a közszereplők magánélethez fűződő jogainak védelmére, amely gyakran összeütközésbe kerülhet az emberek tájékozódási jogával. "A bíróságok gyakran a magánélethez fűződő jogokra hivatkozva védik meg a hírességeket a kíváncsi közvéleménytől, ami hűen tükrözi a mai kor könyörtelen viszonyait, és jelzi, hogy milyen irányban fejlődhetnek a magánélet szentségét védő törvények" - mondta Cooper. "A mai hírességek nem csupán a filmcsillagok közül kerülnek ki" - mondta Ken Burry, a Greenberg Traurig egyik részvényese. "Bármely közismert ember közéjük kerülhet, akinek a személyisége, élettörténete vagy személyes adatai felkeltetik a közvélemény figyelmét, majd köztulajdonná válnak."