Elhunyt Kabos László

Vágólapra másolva!
Életének 81. évében elhunyt Kabos László. A magyar kabaré egyik legismertebb és legsikeresebb szereplőjét vasárnap délután érte a halál - jelentette be a színművész családja.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Kabos László 1923-ban Sárváron született, kertésznek tanult, de nem önként választotta ezt a szakmát, hanem a kényszer vitte rá, mert a második világháború idején az a hír járta, hogy aki mezőgazdasági munkát végez, nem deportálják. Nem így történt, Mauthausenbe vitték, ahonnan azonban szerencsésen hazakerült.

A világháború után Bálint Lajos, a Nemzeti Színház rendezője, dramaturgja tanította őt a színészmesterségre. Parodistaként kezdte pályáját, 1946-ban a Pódium Kabaré színpadán lépett fel először, azonban nemcsak a Nagymező utcai intézményben adta elő számait, hanem a háború utáni idők úgynevezett tömb-mulatságain: a bérházak udvarán Csortos-, Gózon-, Jávor-utánzásait láthatta a közönség. uygancsak játszott a Vígszínházban és a Kamara Varietében, majd 1951-ben a Vidám Színpadhoz szerződött. Salamon Béla, Kazal László, Latabár Árpád mellett az egyik legnépszerűbb komikus lett, kabarészerepekben, vígjátékokban és bohózatokban fellépett. Majdnem ötven évig maradt Vidám Színpadnál, majd 2000-be távozott, pályája vége felé pedig a Mikroszkópon lépett fel, amely korábban, a hatvanas évek végétől, a magyar kabaré másik, sokat emlegett színháza volt.

Színházi munkái mellett magánszámaival rendszersen járta az országot és a világ magyarok lakta városait, ahol a vöröshajú, termete miatt Kiskabosnak is nevezett művész fellépése teltházakat vonzott. Külsejét is kipécéző öniróniája, jellegzetes kikacsintása a közönségre és gyakran alkalmazott fogása: a tréfáiba belenevetés - mintha már ő sem bírná ki kacagás nélkül - egyik fő ismertetőjegye volt.

Kabos Lászlót ugyan főleg kabaréjelenetekben és magánszámokban láthatta a közönség, de nagyobb színházi szerepeket is alakított, valamint több filmben játszott. Mozis darabjai közül az egyik legismertebb a hatvanas évek végének kasszasikere, az új gazdasági mechanizmus idején készített A veréb is madár című vígjáték, amelyben kettős szerepet alakított, egy amerikai milliomost és annak szegény budapesti ikertestvérét.

Kabos népszerűségére jellemző, hogy az ötvenes évektől kezdve minden fontos médiumban rendszeresen szerepelt. A színházi és mozis feladatai mellett a Rádiókabarénak is közreműködője volt, és különösen a karrierje kiteljesedésével egy időben elterjedő televízió által ismerték meg sokan. A tévés kabaréközvetítések gyakori szereplője volt, sőt reklámfiguraként is szerepelt, közkedvelt műsoraiból pedig több nagylemezt jelentetett meg.

A XX. század második felének meghatározó magyar humoristái közé sorolt Kabos Lászlót 1966-ban Jászai Mari-díjjal, 1983-ban pedig érdemes művész címmel tüntették ki, 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét.