Hastánc, jazz és multikulti Győrben

Vágólapra másolva!
Különleges koncertekkel nyitott április 26-án a Mediawave győri programja, amelyet több más fesztiválhelyszín rendezvényei egészítenek ki. A szomszédos országokba átnyúló Fényírók Fesztiválja - másnéven Mediawave - később is filmek, koncertek, kiállítások végtelennek látszó sorával várja a látogatókat.  A Győrből indult fesztivál, amelyet először 12 évvel ezelőtt rendeztek meg, ma már négy országban zajló multikulturális rendezvénysorozat.
Vágólapra másolva!

A Mediawave 2003, más néven Fényírók Fesztiválja győri nyitónapján, április 26-án szombaton egy kuriózumnak számító chicagói együttes, a free jazz-t játszó Anderson-Savage-Drake trió lépett fel a helyi zsinagóga régi épületében. A zenekar győri koncertjének jelentőségét mutatja, hogy a hármas egyik tagja, a modern jazz alapfigurái közé számító, 73 éves Fred Anderson most először jár Európában.

Forrás: ORIGOForrás: ORIGO


Az idei győri program első hétvégéjének legnagyobb érdeklődést keltő fellépői közé tartozott a spanyol Lesya Starr és tánccsoportja, valamint a 15 tagú holland Tetzepi Bigtet jazz-zenekar is. A spanyol hastáncosnő szombaton szólóban lépett fel, vasárnap este pedig két társával, valamint erőteljes zenével és remek hangulatú multimédiás vetítéssel kísérve adta elő produkcióját. Különleges előadás volt a Tetzepi Bigtet zenekar fellépése is, amelynek koncertjén a hagyományos big bandes hangzás ugyanúgy megvolt, mint a free jazz elemek. A hatást erősítette a holland együttes 10 tagú fúvós szekciója, játékuk teljesen betöltötte a zsinagóga épületét, amely a mozi mellett a Mediawave kiemelt győri helyszíne.

Forrás: ORIGOForrás: ORIGO



A belvároshoz közeli zsinagógában rendezett koncertekre idén is nagyon sokan mentek el, az érdeklődés hasonló volt a korábbi évekéhez, amikor az esti fellépésekre már nehezen lehetett bejutni, a közönség pedig csak a kora hajnali órákban kezdett fogyatkozni. A látogatók szerteágazó érdeklődését mutatja az épület udvarában lézengő egyik fiatal véleménye, aki szerint "a csajok, na, azok jók". A szervezés szintén jónak mondható, az olykor előforduló hiányosságokat azonban a közönség és a helyiek zúgolódva veszik tudomásul. A bejárat mellett álldogáló tisztes családapa szerint megsokszorozhatnák a "kukák" számát, és csúcsforgalom idején ugyanez áll a büfé körül elhelyezett padokra is. A kisebb gikszerek ellenére a fellépések, néha ugyan kisebb-nagyobb csúszással, de folyamatosan pörögnek, a műsorfüzetet lapozgatva pedig a filmek, koncertek és egyéb műsorszámok sora végtelennek tűnik.

Hush, vagyis a Télapó és a farkas - egy rajzfilm a fesztiválrólhttp://vp3.adatpark.hu/mediawave/1.wmvBeszélgetés a Mediawave szervezőivel/szorakozas/mozi/20030425ossznepi.htmlÖsszművészeti fesztivál Közép-Európában/szorakozas/20030422fenyirok.htmlA Mediawave 2003 programjahttp://www.origo.hu/szorakozas/mediawave/mediawave2003prog.doc

Az idén május 6-ig tartó összművészeti rendezvénysorozatot tizenharmadszor rendezik meg, a program gerincét a filmvetítések és az ehhez kapcsolódó nemzetközi filmes verseny, valamint a több helyszínen zajló koncertek jelentik; utóbbiak jelentős része a jazz, "jazz közeli", etno és világzenei vonulatba sorolható be. A fesztivál keretei közt rendezik meg a Tánchullámok/Dancewave Nemzetközi Kortárs és Orientális Táncfesztivált is. A győri központú Mediawave-nek 2003-ban a magyarországi Csorna, Kapuvár, Komárom, és Vének mellett határon túli programhelyszínei is vannak, Szlovákiában Dunaszerdahely és Révkomárom; Romániában Kolozsvár; Szerbiában pedig Szabadka. A rendezők szándéka szerint a meghívottak között műfajukban elismert, ennek ellenére Magyarországon ritkán látható vagy egyéb fesztiválok által nem "bevállalt" művészek szerepelnek.