Egymilliárdot adományozott a vagyonából Demján Sándor

Vágólapra másolva!
Törőcsik Mari, Szörényi Levente, Nádas Péter és Kudlik Júlia, valamint huszonhét másik művész, tudós, építész, újságíró és más közéleti személyiség a jelöltje a Demján Sándor üzletember pénzéből újonnan alapított Prima Primissima-díjnak.
Vágólapra másolva!

Fejenként ötvenezer eurót, azaz 13 millió forintot kapnak az építőiparban vállalkozó Demján Sándor magánvagyonából alapított Prima Primissima-díj tíz kategóriájának jutalmazottjai, akiket harminc jelölt közül választ ki egy társadalmi tanácsadó testület. A grémium - részben a volt Orbán-kormányhoz kötődő - tagjait az alapítványt létrehozó üzletember kérte fel a feladatra.

Forrás: MTI
Demján Sándor

A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának alelnöke, Károlyi Miklós szerint a 2003 nyarán Demján Sándor, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával alapított elismerés legfőbb célja a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudományos, művészeti és kulturális élet pártoktól független fejlesztése. Az alelnök az [origo]-nak azt mondta, Demján a tanácsadó testület felállításakor ügyelt rá, kiváló szakembereket kérjen fel, és az is szempont volt, hogy a grémium összetétele "kiegyensúlyozott" legyen. A díjra jelölt harminc embert végül a kuratórium és a tanácsadótestület titkos szavazással választotta ki a több, mint száznyolcvan javasolt személy közül. Az előzetes javaslatok, a kuratórium és a tanácsadó testület mellett, a VOSZ-tól, valamint más országos szervezetektől, köztük az Akadémiától és az Írószövetségtől érkeztek.

Károlyi szerint fontos, hogy a díjat civil kezdeményezésre, állami pénz nélkül alapították, és arra számítanak, hogy az elismerés fennmaradásához Demján mellett más vállalkozók is hozzájárulnak. Az ismert üzletember tíz évre biztosította a díjak több mint ötmillió eurós, azaz 1,3 milliárd forintos költségét, az alapítvány feladata, hogy a díj továbbéléséhez pénzt gyűjtsön. Demján Sándor a díjról szóló sajtótájékoztatón nem jelent meg, munkatársai szerint azt szeretné, ha a Prima Primissima, megalapítása után, nélküle is működne.

A díjat tíz kategóriában - a magyar vállalkozók napján - december 11-én adják át, amit közvetít a Magyar Televízió. A harminc jelölt közül egyet, telefonos szavazással, a közönség is 50 ezer euróhoz juttathat, az elismerést és a vele járó pénzt azonban csak akkor kapják meg a nyertesek, ha megjelennek a kiosztón és hajlandóak személyesen átvenni a Kincsem nevű versenylovat formázó díjat.