Vágólapra másolva!
Hallott már a mikrohullámú sütőben felrobbanó macskáról? A moziszékben elrejtett, HIV-vírussal fertőzött injekciós tűről? Az [origo] keresi az egész világon terjedő városi legendák jellegzetesen magyar megfelelőit.
Vágólapra másolva!

Mi is pontosan a városi legenda? A legendák egyik legátfogóbb gyűjteményét nyújtó internetes oldal szerint öt pontban lehet ezt a furcsa szerzetet meghatározni:

- Rejtélyesen tűnik elő a semmiből, és hihetetlen gyorsasággal terjed a legkülönbözőbb kommunikációs csatornákon (e-mail, élőszó, bulvármédia stb.).
- Jó "sztori"
- Gyakran vannak benne humoros és/vagy horrorisztikus elemek.
- Mivel a legenda mesélője nem tudja hiteles forrásokkal alátámasztani története valóságtartalmát, ezért gyakran hivatkozik egy barát barátjának barátjára (vagy egy munkatárs unokájának szomszédjára).
- Nem minden esetben az emberi képzelet vad szüleménye. Sok esetben egy valóban megtörtént eset kiszínezett verziója, sőt, néha a leghihetetlenebb városi legendáról is kiderül, hogy szóról szóra fedi a valóságot. Ilyen eset volt például a Budapest környéki hipermarketekben található mérges pókokról beszámoló legenda, amely teljesen hihetetlennek tűnt egészen addig, amíg maga az áruház is el nem ismerte, hogy tényleg előfordulnak náluk nyolclábú szörnyek.

A városi legenda elnevezés természetesen nem egészen pontos, hiszen a történetek nem feltétlenül játszódnak városban. Ezért néhányan a szakma kutatói közül - igen, ilyenek is vannak, ez egyáltalán nem városi legenda - jobban szeretik a "kortárs legenda" kifejezést használni. Magát a jelenséget pedig a "modern folklór" jelzővel szokás illetni.

A városi legendák sokféle formában jelentkezhetnek. A klasszikus eset a meghökkentő történet - ilyen a már említett felrobbanó macska és a fertőző injekciós tű vagy a New York csatornarendszerében vígan élő krokodilok története is. A vadabbak valódi emberekkel foglalkoznak - a hatvanas években sokan meg voltak arról győződve, hogy Paul McCartney régen meghalt, Michael Jacksonnal kapcsolatos legendákkal pedig könyveket lehetne megtölteni. De városi legenda a rejtélyes "snuff movie" is, az olyan film, amelyben valódi gyilkosságokat és válogatott kínzásokat örökítenek meg. Ilyen film létezését még senkinek nem sikerült ugyan bizonyítania, a 8mm című közepesen sikeres hollywoodi film cselekménye éppen a snuff világa körül forgott. Ha kicsit lazítunk a szabályokon, számos "földönkívüli" jelenségről beszámoló történet vagy akár Loch Ness szörnye is városi legendának tekinthető.

Az [origo] kíváncsi arra, Magyarországon milyen városi legendák keringenek. Ezért arra kérjük olvasóinkat, írják meg nekünk személyes kedvenceiket. A történetekkel kapcsolatban az egyetlen kikötésünk, hogy többé-kevésbé feleljenek meg a városi legenda fent ismertetett jellegzetességeinek.

Kérjük történeteiket az [origo] Fórumának erre a célra indított topikjába írják meg. A legvadabbakat, legszellemesebbeket, legrémisztőbbeket az [origo] közli. A szerkesztőség által kiválasztott három kedvenc legendánkat ajándékcsomaggal jutalmazzuk. Kérjük, történeteiket legalább egy e-mail címmel írják alá, mivel csak így tudunk gondoskodni az esetleges nyeremények postázásáról.

Írja meg nekünk kedvenc városi legendáját az [origo] Fórumában!
Regisztráljon az [origo] Fórumába!