Esterházy apja III/III-as múltjáról írt regényt

Vágólapra másolva!
Javított kiadás - melléklet a Harmonia cealestishez címmel újabb naplószerű könyve jelent meg Esterházy Péter Kossuth-díjas írónak. Az új kötet központi figurája ismét az író apja, Esterházy Mátyás, akinek III/III-as ügynöki múltját dolgozza fel a mű.
Vágólapra másolva!

Esterházy Péter 2000. január 30-tól ez év áprilisáig dolgozott a naplón - mondta el Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó vezetője a könyv bemutatóján. A mű megírásához egy korábbi, a már Németországban és Franciaországban is nagy sikert aratott Harmonia caelestis című regényének megírásához felkutatott dokumentumok vezették a szerzőt.

Morcsányi Géza elmondta, hogy Esterházy Péter életműve megkoronázásának szánta a két évvel ezelőtt megjelent Harmonia caelestist, amelyben édesapjának, Esterházy Mátyásnak állított emléket. Az író a Harmonia caelestis megírásához próbált adatokat kérni a Történeti Hivataltól, ám az ott lévő dokumentumokat csak a könyv kéziratának leadása után kapta meg. Az okmányokból - amelyeket az író elsősorban azért kért ki, mert kíváncsi volt arra, hogy őt magát figyelték-e valaha - kiderült: Esterházy Mátyás 1957-től 1980-ig III/III-as ügynök volt. A Javított kiadásban Esterházy Péter közreadja apja ügynöki jelentéseinek egyes részleteit, amelyekhez megjegyzéseket fűz.

A szerző a művet a Harmonia caelestis mellékletének szánja, azoknak ajánlja elolvasásra, akik már a 2000-ben megjelent munkáját ismerik. Morcsányi Géza szavaiból kiderült, Esterházy azért adja közre a jelentéseket, hogy az olvasók újra elgondolkodjanak arról, "hol és hogyan éltünk, élünk". A szerző a könyv bemutatóján nem vett részt.

Nyerje meg Esterházy Péter új kötetét!
Ha helyesen válaszol az [origo] kérdésére, megnyerheti a Javított kiadást.
Melyik volt Esterházy Péter első, nyomtatásban megjelent könyve?

Rendelje meg a Javított kiadást!