Rushdie nem repülhet az Air Canadával

Vágólapra másolva!
Túl nagy veszélybe sodorja utastársait a muszlimok ellenségének kikiáltott Salman Rushdie író, amennyiben repülőgépre száll - vélekedtek az Air Canada légitársaság képviselői, és megkérték Rushdiet, ne foglaljon jegyet a járataikra.
Vágólapra másolva!

Az Air Canada vezetői úgy gondolják, túl nagy kockázatot vállalnak, ha engedik a légitársaság járataival repülni Salman Rushdie írót, akit az egész muszlim világ ellenségének tart. Érvelésük szerint nemcsak utastársai életét veszélyeztetné, hanem nagyobb késéseket is okozhat, ha Rushdie a gépen tartózkodik, mivel rendkívüli biztonsági intézkedéseket igényelne a "veszélyes" író utaztatása.

Rushdie-ra 1989-ben mondta ki a legfőbb egyházi átkot, a fatvát az iszlám közösség Iránban Sátáni versek című, istenkáromlónak kikiáltott kötete miatt. Iszlám fanatikusok a mai napig is vadásznak az íróra, aki azóta is biztonsági megfigyelés alatt áll.

A légitársaság képviselői egyelőre nem nyilatkoztak arról, meddig tartják szükségesnek Rushdie távoltartását az Air Canadától.

A British Airways 1998-ig nem engedte fel Rushdiet a járataira. Az író úgy gondolja, ma már nem kell annyira óvatosnak lennie, mint tíz évvel ezelőtt - írja a BBC.

Korábban:
Még mindig veszélyben Rushdie élete
Vallási fanatikusok veséjükkel fizetnének Rushdie haláláért
Rushdie tíz évig rettegésben élt

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
Salman Rushdie: Szégyen