Ötmillió forint az Ady-kéziratért

Vágólapra másolva!
A Központi Antikvárium 82. aukcióján több kuriózumnak számító dokumentum került kalapács alá. Ady Endre Léda ajkai közt című versének kézirata, melyen a költő aláírása is szerepel, ötmillió forintért kelt el, de a Cook kapitány utazásainak első hivatalos beszámolóját tartalmazó műért is izgalmas versengés volt, végül 1,3 millió forintért talált gazdára.
Vágólapra másolva!

A Központi Antikvárium hét végén tartott aukcióján Ady Endre kapta a főszerepet. A költő nevéhez ugyan csak két dokumentum kapcsolódott, ám ezek olyan különlegességnek számítanak, hogy a gyűjtők nagy részét kimondottan ezek vonzották az árverésre. A Léda ajkai közt című vers autográf kézirata több mint duplájára tornázta fel magát, pedig kikiáltási ára sem volt csekély: a résztvevők 2,2 millió forintról indították licitjeiket, s a mű végül ötmillió forintnál ért célba. A vers, Ady költészetének kiemelkedő darabja, a Léda-szerelem utolsó, immár vergődéssel teli periódusának kulcsverse, mely először 1908-ban látott napvilágot a Nyugat című folyóiratban A nagy bújósdi címmel. A költőhöz kapcsolódó másik dokumentum - mely 850 ezer forintért kelt el - egy házasságkötési jegyzőkönyv 1915. március 27-ei keltezéssel, Ady, Csinszka, a két tanú, Vészi József és Ignotus, valamint Bárczy István főpolgármester saját kezű aláírásával. Mivel a költő és Csinszka házassága körül akadtak némi bonyodalmak - Csinszka kiskorú volt, mikor Ady megkérte a kezét -, a dokumentum tartalmazza Kolozs vármegye árvaszékének engedélyét, melynek értelmében a hatóság hozzájárul a kiskorú Boncza Berta és Ady Endre házasságához. A jegyzőkönyvben a költő és felesége anyakönyvi kivonata is megtalálható.

A másik, nagy sikernek örvendő mű, mely 500 ezer forintról indult, és végül 1,3 millió forintért kelt el, Cook kapitány utazásait tartalmazza John Hawkesworth tolla nyomán. A három kötetből álló mű az 1700-as évek közepén született. Az első rész Byron Wallis és Carteret utazásait írja le, míg a második és harmadik kötetet az író teljes egészében Cook utazásainak szenteli, a kapitány naplója és Joseph Banks feljegyzései alapján. Hawkesworth egyes szám első személyben beszéli el Cook kalandjait, beleszőve Banks leírását és saját megjegyzéseit anélkül, hogy a forrásokat elkülönítené. A mű nagy népszerűségnek örvendett: 1773-ban három külön kiadás is készült, melyeket 1789-ig további négy angol nyelvű kötet követett, majd 1774-től francia, német és holland nyelven is napvilágot látott.

Az irodalmi műremekeket felvonultató aukción kalapács alá került Szentendre város díszoklevele is 1926-ból, mely a kikiáltási árán, 350 ezer forintért kelt el. A Jeges Ernő által pergamenlevélre festett, növényi motívumokkal díszített dokumentumot a város alpolgármestere, Gulyás József vihette el Szentendre város megbízásából.

Az aukción az Országos Széchényi Könyvtár is hozzájutott néhány értékes dokumentumhoz. A katalógusban 700 ezer forintért szereplő, Luther Márton gondolatait tartalmazó, 1525-ben napvilágot látott kiadványt végül 900 ezer forintért vásárolta meg a könyvtár. A dokumentum különlegessége, hogy első ízben gyűjtötte össze a reformáció fontosabb kisnyomtatványait. A bibliotéka ezenkívül a Gradiskai határőrezred kéziratos színezett térképével, valamint Vereby Soma Magyar mágnások életrajzi s arczképcsarnoka című munkájával gazdagította gyűjteményét. A magyar arisztokrácia népszerűsítését, egyben a kiegyezés ügyét szolgáló teljes sorozat eddig még nem szerepelt árverésen, bár az 1860-68 között kiadott kilenc kötet már többször is előfordult aukción, az 1900-as évek fordulóján és a két világháború között. Ez a dokumentum 320 ezer forintért került a könyvtár tulajdonába.
A Központi Antikvárium az árveréssel egyidejűleg megnyitotta Magyarország első internetes antikváriumát is, ahol a teljes árukészletből - több mint 300 ezer könyvből - válogathatnak az érdeklődők. A www.bookline.hu címen mostantól lehetőség van az éppen nem kapható kötetek előjegyzésére is.

Korábban:

Elárverezik Ady és Csinszka papírjait