Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az új választmány dönt az Írószövetség vezetőjéről

Vágólapra másolva!
A tíz-tizenöt napon belül összeülő, november 24-én megválasztott új választmány dönt majd a Magyar Írószövetség új elnökének, illetve az új elnökség tagjainak a személyéről; addig az eddigi, ám most lemondott elnök, Pomogáts Béla ügyvezetőként viszi tovább a szervezet ügyeit - ezzel a döntéssel ért véget szombat este a Magyar Írószövetség 2001. évi közgyűlése.
Vágólapra másolva!

A háromévente sorra kerülő, a magyar írók ügyeiben legmagasabb szintű döntéshozói tanácskozáson a szövetség jelenlegi 1016 tagjából mindössze 338-an jelentek meg, közülük mintegy negyvenen a határokon túlról. Az alacsony részvételi arány miatt az elnöknek a közgyűlést annak megnyitása után azonnal határozatképtelennek kellett nyilvánítania, bezárnia, majd azonnal új közgyűlésként megnyitnia, immár a létszámtól függetlenül határozatképesnek nyilvánítva azt. A nap során emiatt a - közben is folyamatosan fogyatkozó számú - résztvevők úgy módosították a szövetség alapszabályát, hogy a jövőben a tagok egynegyedének jelenléte elég legyen a határozatképességhez.

Az egész napos tanácskozáson a legtöbb szó a magyar irodalom, a könyvkiadás, a folyóiratok, az írók és természetesen a magának az írószövetségnek a szinte már lehetetlen helyzetéről esett. Mindezt egyébként mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a magyar irodalom legjelesebb képviselőinek közgyűlésén a kultusztárca egyetlen képviselője sem jelent meg; a kormány nevében Pálinkás József oktatási miniszter köszöntötte a tanácskozást. Mádl Ferenc államfő egyéb elfoglaltságára hivatkozva levélben üdvözölte a megjelenteket (a miniszterelnök még ez sem tette meg), míg a parlamenti pártok elnökei közül egyedül Kovács László (MSZP) fogadta el a meghívást (ám az ő felszólalását, sőt jelenlétét is utóbb többen durva kritikával illették).

A nap legfontosabb teendője természetesen a szövetség új választmányának megválasztása volt. Miután a résztvevők elvetették azt a javaslatot, hogy a jelenlegi 71 fős választmány létszámát 41-re csökkentsék (mint ahogy az is, hogy az eddigiekkel szemben ezúttal ne a választmány tagjai, hanem közvetlenül a közgyűlés válassza meg a Magyar Írószövetség új elnökét), sor került a jelöltállításra. Az eddigi választmányból Gergely Ágnes, Székely Magda és Tornai József nem vállalta tovább a tagságot, míg a jelenlévők a mostani lista, illetve annak a szakosztályok által javasolt kiegészítése mellé további 31 főt javasoltak. Így a végső listára 117 név került fel, s a résztvevők közülük választották ki az új választmány 71 tagját. Az este kihirdetett eredmény szerint végül a Magyar Írószövetség új választmányának 12 új tagja lett. A régi grémiumból többek között kimaradt Kertész Ákos és Konrád György, míg új tagokként Ladik Katalin, Pécsi Györgyi, Cselényi László, Czigány Lóránt, Gömöri György, Vári Fábián László, Kalász Márton, Kolozsvári Papp László, Alexa Károly, Czigány György, Turczi István és Zalán Tibor került be. És bár a tanácskozáson sok szó esett a választmány megfiatalításának szükségességéről, a helyszínen jelölt fiatal irodalmárok közül végül senki nem került be a testületbe.

Az új választmány a tervek szerint két héten belül összeül, hogy újabb három évre megválassza a Magyar Írószövetség új, kilencfős elnökségét, valamint elnökét. Erre a posztra a tanácskozáson - ha nem is hivatalosan, de informálisan - négy név merült fel: Albert Gáboré, Czigány Györgyé, Kalász Mártoné és Mezey Kataliné.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről