Elárverezik Ady és Csinszka papírjait

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező napokban nemcsak a Vizsolyi Biblia első kiadásának londoni elárverezése, hanem két nagyszabású budapesti aukció vonja a gyűjtők figyelmét a kéziratokra, könyvritkaságokra. November 23-án a Központi Antikvárium százhetvenhárom tételére licitálhatnak az érdeklődők. A katalógus páratlan dokumentumokat tartalmaz. Az egyik csoport Ady Endre és Boncza Berta (Csinszka) házasságkötésének dokumentációja egy tételben, 800 ezer forintos kikiáltási árral.
Vágólapra másolva!

Csinszka kiskorú volt a házasságkötés idején, apja, Boncza Miklós pedig nem járult hozzá a házassághoz. Végül egyéves várakozás után a pár megkapta a hatóság engedélyét, és 1915. március 27-én Budapesten összeházasodtak. Az iratok között találjuk a jegyzőkönyvet, Adyn és Csinszkán kívül a két tanú, Vészi József és Ignotus, valamint Bárczy István főpolgármester aláírásával. Ezenkívül Ady és Csinszka 1913-as és 1915-ös keltezésű születési anyakönyvi kivonatát, a Kolozs vármegyei árvaszék engedélyét és Bárczy határozatát foglalja magába a tétel. Ady Léda ajkai közt versének kéziratát 2,2 millió forintról indítják - a Központi Antikvárium tavaszi aukcióján a költő két verskéziratáért 2,2 és 1,9 millió forintot fizettek.

Szerepel az árverésen Szép Ernő Felnőtteknek című elbeszéléskötetének 441 oldalas kézirata kísérőlevéllel, Rippl-Rónai József Rózsa Miklós műpártolóhoz, Klapka György Gerlóczy Károly polgármesterhez, Türr István Dessewffy Arisztidhez írott levele, Ignotus Weöres Sándor verskézirata. II. Rákóczi Ferenc 1703-as, saját kezű aláírásával ellátott oltalomlevelét 400 ezer forintról indítják. Karinthy Frigyes 100 új humoreszkjének kézzel írt ajánlása így szól: "Gömbös Gyulának szeretettel, 934, Karinthy Frigyes". A következő évek ismeretében mindez új értelmet nyer. (Szerepel benne Gömbös saját kezű tulajdonosi bejegyzése is.) Kosztolányi Dezső háromkötetes Modern költők antológiájának 1922-es dedikációja Révay Józsefnek szól. A fényképek között találjuk Jókai Mór és Kossuth Lajos egy-egy öregkori portréját, mindkettőt kéziratos ajánlással ellátva.

Másnap, szombaton a Studio Antikvárium árverez, az anyag főleg ősnyomtatványokban, rézmetszetekkel, kőnyomatokkal illusztrált régiségekben gazdag, a kikiáltási árak többnyire meghaladják a félmillió forintot. A kéziratok közül az egyik tétel Móra Ferenc kéziratait, leveleit, fényképeit tartalmazza, a nyolcvanöt dokumentum címzettje a szegedi Pongrác Albert volt. Ady Somló Bódog nagyváradi egyetemi tanárhoz írt képeslapja a költő első párizsi tartózkodásának második ismert levele. Indul két, egymással összefüggő levél Görgey Artúrtól, mindkettő címzettje Mikszáth Kálmán. Az egyikben a tábornok unokahúgának kéri a Szökevények cikk kéziratát, a másikban pedig megköszöni azt. Kodály Zoltán 1957-es levelében Bóka László irodalomtörténész hozzájárulását kéri Mészöly Gedeon Odyssea-fordításának megjelentetéséhez. Kossuth Lajos Charles Galpin angol képviselőhöz írt angol nyelvű levele 120 ezer forinttal kezd. Irodalomtörténészek számára csemege lehet Móricz Zsigmond A magyar nép nevelése című tanulmányának kézirata, az antikvárium munkatársai ugyanis úgy tudják, hogy az írás nem jelent meg nyomtatásban.

Lehár Ferenc Paganini című nagyoperettjének részletei ismerhetők fel a zeneszerző vázlatain. Érdekesség Liszt levele Csiki Mihályhoz, gróf Zichy Géza titkárához, aki a komponista tiszteletdíját folyósította külföldre. A dedikált kötetek közül kiemelhetjük Radnóti Miklós Orpheus nyomában című munkáját, amelyet a költő Örley István fiatalon elhunyt írónak, az Iskola a határon Medve Gáborának ajánlott.