Ibsen-komédia a halálos lövésig

Vágólapra másolva!
A Katona József Színházban Gothár Péter megkísérelte komédiának értelmezni Ibsen Hedda Gablerét. A tragédiát persze nem odázhatta el, de a nagyszerű szereplőgárda segítségével sikerült szórakoztatóvá tennie a pisztolydörrenést megelőző két órát.
Vágólapra másolva!

Fotó: Barakonyi Szabolcs [origo]
Jó színészek: Básti Juli, Haumann Péter

Ibsen műve, a Hedda Gabler pedig humoros, mint általában a realisták, ha jól olvassák őket. Mert a hétköznapok borzalmai viccesen hatnak a humor szárnyaló magasságából. A szereplők egytől egyig szánalmas figurák, mert bár a nemesség csírája még egyik-másikból nem veszett ki, de valamennyien célt vesztett árnyak. Fölfogható az életük tragikusnak, de lehet a tragédiába humort rejteni, minden az értelmezéstől függ. Gothár Péter rendező történetet mesél, tisztán érthetően, szórakoztatóan - humorral.

Fotó: Barakonyi Szabolcs [origo]
A tragédia elodázhatatlan

Básti Juli nem a hideg norvég nőt játssza, ahogy azt Ibsen megálmodta. Sötét haja, határozott, férfias léptei egyértelműen mutatják magabiztosságát, de a nyelve az, ami igazán árulkodik álnokoskodásáról. A legszívtelenebb a bájosan bugyuta Máté Gáborral, aki annyira imádnivalón szerencsétlen és vak. Minden egyes színészről el lehet mondani, hogy görcsök és klisék nélkül játszanak, könnyedén és szabadon. A figurák végletesen hétköznapiak, ezért nem tudunk (nem is kell) velük azonosulni, bár kétségtelenül magunkra ismerhetünk bennük. Ettől tragikus és humoros. Ettől jó előadás.

Henrik Ibsen: Hedda Gabler
Dráma két részben
Szereplők: Básti Juli, Máté Gábor, Máthé Erzsi, Kiss Eszter, Haumann Péter, Fekete Ernő, Olsavszky Éva.

Fordította: Kúnos László. Jelmez: Kovács Andrea mv. Zene: Orbán György mv. Rendezte és a díszletet tervezte: Gothár Péter.

Előadások a Katona József Színházban: február 15., 20., március 5., 19., 22., 24., 29.

[doda]

Korábban:

Törőcsik mint százéves anyakirálynő újhodik meg ismét - [2001. november 26.]

Fórum:

A "Nemzet Színésze"

Könyvajánlat:

Ibsen: Drámák