Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Carmen-premier a Magyar Színházban

Vágólapra másolva!
A Carmen című drámai fantáziát mutatják be október 12-én Budapesten, a Magyar Színházban.
Vágólapra másolva!

A kétrészes játékot Mérimée, Puskin, Bizet, Meilhac és Halévy művei, valamint spanyol folklór-elemek alapján Szergej Maszlobojscsikov írta, rendezte, és ő tervezte a színpadképet is.

A címszerepet Benkő Nóra alakítja. Josét Vasvári Csaba játssza. A darabban színre lép Prosper Mérimée és Georges Bizet. Az írót Rancsó Dezső, a zeneszerzőt Őze Áron formálja meg. Micaela anya szerepében Béres Ilonát láthatja a közönség. Dorotheaként Soltész Erzsébet lép színpadra. Tóth Sándor több karaktert is életre kelt a játékban.

"A Cervantes Cigánylányka című novellájával kezdődik talán Carmen története az irodalomban. Majd 1824-ben Puskin megírja a Cigányok című költeményét, az immár távolodó romantika utolsó gesztusaként. A művet végtelen elragadtatással fogadta Mérimée, és hatására 1845-ben napvilágot látott Carmen novellája. Végleges formát ad a történetnek harminc év múlva Bizet Carmen című operája Meilhac és Halévy librettójával. Azóta is a művészet minden ága belegabalyodik Carmen uszályába és nem hagy nyugtot nekünk" - írja ajánlójában Szergej Maszlobojscsikov.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről