Megtalálták Don Quijote otthonát

Vágólapra másolva!
A legújabb spanyol kutatási eredmények szerint Don Quijote nem az új-kasztíliai Argamasillában élt, hanem a közelében lévő Villanueva de los Infantesben. Ide álmodta Miguel Cervantes a búsképű lovagot és innen indította el kalandos, romantikus vállalkozásaira.
Vágólapra másolva!

A kutatók 27 lehetséges helyet vizsgáltak meg a földrajz, a filológia, a szociológiai, sőt a matematika segítségével. Ez utóbbi felhasználásával számították ki Don Quijote gebéjének, Rocinanténak és Sancho Panza szamarának feltételezett sebességét - írja a spanyol El País című napilap.

A barokk-reneszánsz emlékekben gazdag helység lakói örülnek a hírnek: Cervantes regénye megjelenésének 400. évfordulója kapcsán különösen kedvezően hathat a falu fejlődésére. Kevésbé boldog azonban Argamasilla, ahonnan eddig indultak a Don Quijote nyomában című turistautak. De az is elképzelhető, hogy mint irodalmi legendák, Homérosz vagy Arthur király Kerekasztal Lovagjainak esetében, az egyes helyszínek rivalizálása csak még élénkebbé teszi majd az "elmés, nemes" lovag emlékezetét.

A napokban számoltunk be róla, hogy valóban létezett Dulcinea, Don Quijote de la Mancha, a búsképű lovag szíve hölgye. A La Mancha járásbeli El Tobosóban van a múzeumház, ahol az az asszony élt, aki megihlette Miguel Cervantest és akinek az Aldonza Lorenzo nevet adta regényében.