Félezren laknak Robinson igazi szigetén

Vágólapra másolva!
Egy skót halászfaluból származott Alexander Selkirk, akiről Robinson Crusoe figuráját mintázta Daniel Defoe. Kereken három évszázaddal ezelőtt került a lakatlan szigetre, így nagy ünnepségek kezdődtek - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Egy Lower Largo nevű skót faluból származott az a tengerész, akinek történetét Defoe írta meg híres regényében. 1704-ben indult el egy angol hajóval, majd a kapitánnyal történt összeszólalkozása után maga kérte, hogy tegyék ki a legközelebbi szárazföldön. A sziget, ahová kitették a matrózt, 400 mérföldre van Chile partjaitól: Alexander Selkirk itt töltött négy évet és négy hónapot teljes magányban - míg végül egy másik angol hajó rátalált.

Az ő története ihlette meg Defoe-t, így lett Robinson Crusoe a világirodalom egyik legjelentősebb kalandregényének főhőse. Az először 1719 áprilisában megjelent könyv az angol puritán kispolgár hőskölteménye és egyben a civilizáció dicsérete is.

A sziget immár 500 lakossal bír, és komoly kapcsolatot ápol a skót halászfaluval, Selkirk szűkebb otthonával. A szigeten egyetlen település található, San Juan Bautista: nem meglepő módon itt is főképp halászemberek élnek.

A Juan Fernández szigetekhez tartozó földdarabon is a hétvégén ünnepelték a legendássá lett tengerész érkezésének 300. évfordulóját. Az események két helyszínen zajlottak: volt mulatság a szigeten, ugyanakkor a skót helyszínen szentmisét tartottak, és tradicionális tánccal és whiskyvel ünnepeltek.

Peter Aitken, a skót falu polgármestere elégedett volt az előkészületekkel is. A Hotel Crusoe-ban tartott bankett volt a nyitóesemény, ezen részt vett a díszvendég, Chile nagy-britanniai nagykövete, Mariano Fernández is.