Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Krasznahorkai László írót választotta a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) új  tagjává a kortárs magyar irodalmat népszerűsítő virtuális intézmény közgyűlése hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Vágólapra másolva!

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Krasznahorkai László már tavaly is jelölt volt, és bekerült a többfordulós szavazás utolsó körébe, akkor azonban Bella István költővel szemben "alulmaradt".

A Digitális Irodalmi Akadémia, korábbi nevén Digitális Halhatatlanok Program, 1998 tavaszán jött létre, virtuális nemzeti intézményként azzal a céllal, hogy nagy mennyiségű kortárs magyar irodalmat, illetve arra vonatkozó szakirodalmat tegyen ingyenesen elérhetővé az interneten - mondta Magos György szerkesztőségvezető. A DIA honlapján jelenleg 62 szerző 597 műve olvasható. Eddig átlagosan minden szerző tíz kötetét dolgozták fel.

Krasznahorkai Lászlóval hatvanháromra bővült az irodalmi akadémia tagsága, az ő művei valószínűleg ősztől válnak hozzáférhetővé. A DIA-nak negyven élő, köztük hét határon túli tagja van, huszonhárman vagy posztumusz megválasztott szerzők, vagy elhunyt alapító tagok. A hat éve működő intézmény évente legalább egyszer ülésezik, amikor megválasztja új tagját élő magyar szépírók közül.

Az eredetileg jogi tanulmányokat folytatott Krasznahorkai László népművelés szakon szerzett diplomát 1983-ban. Első regényét, az 1985-ben megjelent Sátántangó-t kritikusai korszakos jelentőségűként aposztrofálták. Valamennyi munkája megjelent németül, s több díjjal is jutalmazták: egyebek között a Művészeti Alap Elsőkötetesek díja, a József Attila-díj, a hollandiai Mikes Kelemen Kör díja, a Déry Tibor-jutalom, a Krúdy Gyula díj és a baden-badeni rádió irodalmi díjának tulajdonosa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről