Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

átfogó kategória
Olyan általánosabb kategória, amelybe sok hasonló jellegű tartozik (pl. az állatok átfogó kategóriája).

evolúciós pszichológia
Az evolúció általános elméletének alkalmazása az emberi elme vizsgálatában; képességeink kifejlődésének történeti magyarázata.

kategorizáció
Szűkebb értelemben: a környezet elemeinek valamiként való azonosítása, valamilyen kategóriában való besorolása vagy azért, hogy azt az illető fogalomhoz tartozóként kezelhessük (perceptuális kategorizáció), vagy pedig hogy valamilyen névvel nevezhessük meg (nyelvi kategorizáció), ez a kettő nem fedi teljesen egymást. Tágabb értelemben: képességünk az ilyen kategóriák használatára, kezelésére, arra, hogy azokkal műveleteket végezzünk.

kognitív
A megismeréssel kapcsolatos.

kognitív nyelvészet
Nyelvészeti irányzat, amely az emberi nyelvet, illetve az embernek azt a képességét, hogy beszélni tud, a megismeréssel való szoros összefüggésében vizsgálja.

kognitív pszichológia
Lélektani irányzat, amely elsősorban a megismerésre való képességünkkel, a megismerés folyamataival és tudásunk megszerveződésével foglalkozik.

komplexitás
Összetettség, bonyolultság.

komponenciális
A szójelentésről akkor mondjuk, ha olyan összetevőkre lehet bontani, amelyeknek szerepük van abban, hogy az illető szóval megnevezett dolgot ilyen nevűként azonosítsuk. Például a pipa jelentésében a következő összetevőket különíthetjük el: 1. nagyjából derékszögben meg van hajlítva (görbe), 2. belül végig üreges (csőszerű), 3. használatához az ember szájába veszi a (hosszabb és vékonyabb szár) végét, 4. használatakor füstöl, 5. a derékszög egyik szára rövidebb (és vastagabb), mint a másik. Ezek mindegyike külön-külön is elég lehet a metaforikus kiterjesztéshez (lásd metafora), ha egy másik dologban is megvan. Az 1. és 2. jelenléte alapján hívjuk pipának a derékszögben meghajlított csövet (például a vízvezetéken), az 1., 2. és 3. alapján a könnyűbúvár légzőkészülékének csövét, a 2. és 3. alapján a cuclit, az 1. és 5. alapján a kipipáló írásjelet, és egyedül az 1. alapján a kapufa felső sarkát (pipába lőtt).

konceptualizálás
Fogalmaink adott szerkezetűvé formálása és elhelyezése a fogalmak kapcsolathálózatában.

mentális nyelv
Elménk tartozéka: az a tudásunk, amely lehetővé teszi, hogy valamely nyelven beszélni tudjunk, illetve megértsük mások ugyanazon nyelvű beszédét.

metafora
Valamely dolog nevének egy másikra való kiterjesztése valamilyen hasonlóság alapján (pl. a 'állat' név kiterjesztése 1. a tornaszerre annak alapján, hogy az is elég magas, négy lába van, háta közepén pedig a két fogantyú nyeregre emlékeztet, vagy 2. a koporsó vitelére való négylábú állványra - Szent Mihály lova -, amelyen szintén "utazik" valaki).

nyelvspecifikus
Az egyes nyelvekre sajátosan jellemző.

szemantika
Jelentéstan.