Szexet vásárolni is bűntett Litvániában

Vágólapra másolva!
A litván kormány úgy döntött, ezentúl a szexuális szolgáltatások igénybevétele is büntetendő - adta hírül az MTI. A prostitúció csökkentése céljából ezentúl pénzbírságot szabnak ki az örömlányok szolgáltatásait igénybevevőkre is.
Vágólapra másolva!

A kormány közleménye szerint a módosítás célja a prostitúció iránti kereslet csökkentése. Ennek érdekében a jövőben nem csupán a prostituáltakkal, hanem klienseikkel szemben is fellépnek a hatóságok Litvániában.

Az első ízben vétkezők, azaz szexuális szolgáltatásért először fizetők bírsága 300-500 lita, azaz 21-35 ezer forint lehet, míg a visszaeső szexvásárlókra akár 1000 lita büntetést is mérhetnek (vagyis ugyanannyit, mint amennyivel jelenleg magukat a prostituáltakat sújtják a balti államban).

A prostituáltakat védő nem kormányzati szervek azonban bírálják a kormány módszerét, amely szerintük csak ahhoz vezet majd, hogy a prostitúció rejtekbe vonul, a legősibb szakma művelési feltételei elviselhetetlenné válnak, ám a lányokat futtató bűnözők befolyása továbbra sem csökken majd.