Negyvenen túl új élet kezdődik

Vágólapra másolva!
A legtöbb embert a negyedik ikszen túl leginkább a különféle krízisek, a kapuzárási pánik, a klimax és annak férfi megfelelője foglalkoztatják - legalábbis eddig így hittük. Egy nemrégiben készített tanulmány azonban arra enged következtetni, hogy mindez már a múlté. Az újgenerációs negyvenévesek már nem csupán bölcsebbek, mint a fiatalabb nemzedék: ők energikusabbak, vidámabbak és pajkosabbak, mint valaha. A mai középkorúak ugyanis rendszeresen sportolnak, buliznak, és élvezik a szexet.
Vágólapra másolva!

Egyesek szerint negyvenen túl új élet kezdődik, sőt: a merészebbek azt mondják, az igazi élet csak negyvenen túl kezdődik. Az FX 289 nevű brit televíziós csatorna által végzett kutatás kiderítette, hogy manapság a negyvenévesek sokkal aktívabbak, mint azelőtt, ez pedig többek között a szexuális életükre is kihat. A középkorúak 58 százaléka rendszeresen végez valamilyen testmozgást (a leggyakrabban tornázni vagy konditerembe járnak), és 39 százalékuk továbbra is aktív szexuális életet él, mi több: a korral csak egyre inkább élvezi a szexet.

Elsősorban nők mutatnak fel igen figyelemreméltó eredményeket, szinte minden téren megelőzik a férfiakat. A gyengébbik nem 61 százaléka, míg a férfiak 48 százaléka látogat el rendszeresen egy-egy konditerembe. A középkorúak emellett táncolni is egyre többen járnak: az érett korú nők 52, a férfiak 30 százaléka változik át időnként a táncparkett ördögévé.

A negyvenes nők 42 százaléka úgy nyilatkozik, érettebbnek, bölcsebbnek és gyakorlottabbnak tartja magát a szexben, és minden harmadik hasonló korú férfi érzi úgy, sokkal inkább képes a szexet valóban kölcsönös örömszerzésként felfogni, mint fiatalabb korában. A legtöbben azt emelték ki: érett korukra egyre kevesebbet elégedetlenkednek a külsejükkel kapcsolatban, és sokkal felszabadultabbak az ágyban, mint azelőtt.

Kutatók úgy vélik, ezek az adatok arra engednek következtetni, hogy a negyedik iksz többé nem feltétlenül jár együtt valamilyen válsággal is. Sőt: negyvenen felül egyre inkább képesek vagyunk jól érezni magunkat a bőrünkben, ráadásul kezdünk elég bölcsek lenni ahhoz is, hogy minél kevesebb fenntartás nélkül élvezzük az életet. Ahogyan azt a kutatást vezető pszichológus megfogalmazta: "Immár a negyvenesek az új harmincasok."