Száz János válaszol a fel nem tett kérdésekre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Matematikailag kiszámítható-e egy tőzsdeindex közeljövőbeni maximum értéke? Pl. mozgóátlag alapján, esetleg más érdekes számítási módszer figyelembevételével.
-
Nem. De ha valaki hisz például a technikai elemzésben (chart-elemzésben), az részvényenként kreálhat magának egy jövőképet, ebből az index súlyai alapján készíthet valamiféle számítást. Minden számítás mögött kell lenni valami magyarázatnak, hogy miért hiszünk abban a számításban. Egy mozgóátlagban lehet hinni (sokan hisznek is, de kérdés például, hogy milyen hosszú időszak átlaga legyen). Viszont ez alapján nem lehet maximumot mondani. Eleve inkább olyasféle számítás képzelhető el, hogy ilyen vagy olyan valószínűséggel nem lesz az index értéke egy adott érték fölött vagy alatt.

A "kis embereknek" miért jó az opció?
-
Nem tudom kik a "kis emberek". Nekem mint kisembernek azért jók az opciók, mert ez által teremthetek magamnak jövőbeli döntési lehetőséget. Jó lenne kicsit pontosítani a kérdést, hogy call és put opciókra gondol-e, vagy a hétköznapi opciókra. Lényegében két dologra lehet jó: a kockázat elleni védekezésre, vagy ellenkezőleg: a kockázat vállalására.

1998-ban (?) (az orosz tőzsdekrach után) a magyar befektetők nagy pénzeket vesztettek az opciókon. Igaz ez? Pedig az hangzott el az előadásban, hogy az opciók a kockázat csökkentést "szolgálják". Ha mindkét állítás igaz, hogyan egyeztethetők össze?
-
Mindkét állítás igaz. Ha van egy kockázatos pozíciója (pl. részvénye, eurója), akkor eladási opció révén tud egy minimum értéket garantálni a befektetésének. Ha nincs pozíciója, és úgy vásárol opciót, akkor nincs két ellentétes hatás, akkor nem két kockázat oltja ki egymást, hanem egyetlen egy kockázatot vállal.

Az előadásban volt egy mozgó ábra, ami a Pick-részvényre szóló különböző kötési árfolyamú vételi jogok értékének alakulását mutatta. Ez érzékeltette, hogy a az opció jóval kockázatosabb, mint a részvény vásárlása.
-
A következő ábrán jól látható, hogy a lejárat előtt adott esetben az opció értékének alakulása sokkal volatilisebb lehet, mint az alaptermék áralakulása.