Szabó Miklós válaszol a fel nem tett kérdésekre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

1. Ha a légierő képességeit ennyire elismerték, elismerik, akkor Ön szerint minek köszönhető, hogy napjainkban Magyarországon a katonai repülés, azaz mondhatnám a levegő urai ekkora csonkolást szenvedtek és ennyire háttérbe vannak szorítva?

Nemcsak a légierő csonkolódott, hanem az egész Magyar Honvédség. Az 1989-90-es 155 ezres Magyar Néphadsereggel szemben jelenleg 22 500 fősre tervezik a magyar haderőt minisztériumostól, háttérintézményestől. Ebben szerepet játszik a profi haderő megteremtése, a NATO-tagság, de mindenekelőtt az anyagi megszorítások. Ha ez utóbbi változik, akkor biztosan több jut az egész haderőre, benne a légierőre.

2. Ha ma a különböző fegyvernemek között rangsort kellene felállítani, a légierő hol helyezkedne el? A jövőben nőhet vagy visszaeshet a szerepe?

Nos, a jövőben is nélkülözhetetlen a haderő- és fegyvernemek legszorosabb együttműködése. A légierő és precíziós bombáinak, "intelligens fegyvereinek" hatásosságát tapasztalhatták a Balkánon, Irakban, Afganisztánban stb. Azonban mivel a belátható időn belül inkább csak béketeremtési, -fenntartói, "alacsony intenzitású tevékenységgel" számolhatunk, ezért most a folyamatos vezetés biztonsága, a légi szállítású könnyű fegyverzetű kötelékek alkalmazása, a légi szállítási kapacitás növelése, a többnemzetiségű erők tevékenysége kerül előtérbe.