Vágólapra másolva!
Légiuralom-elmélet - légi fegyverkezés - a Magyar Királyi Légierő az 1930-as években
Vágólapra másolva!

Nagyon sokan érdeklődnek a repülés, különösen a katonai repülés iránt. Azt azonban kevesen tudják, hogy milyen összetevői voltak az I. világháborúban megjelent korszerű fegyvernem, a légierő viharos fejlődésének. Kevesen hallottak az elméleti megalapozást elindító, meglehetősen extrém nézetrendszerről: az ún. "Légiuralom-elméletről", s megalkotójáról, a szintén extravagáns Giulio Douhet olasz tábornokról. Ez a nézetrendszer a magyar katonai köztudatban is megjelent, s kezdetben revíziós terveink, illetve hatékony honvédelmünk egyetlen gyógyírjának tekintették. A katonai szakemberek a 30-as évek vitáiban "megszelídítették" ezeket a nézeteket és megalapozták az 1939-től önálló haderőnemként működő Magyar Királyi Honvéd Légierőt. Az előadás bemutatja, hogy milyen lényegi kölcsönhatás volt a vizsgált időszakban az elmélet, a repüléstechnika és a szervezeti fejlődés között, és felveti a kérdést, hogy vajon a mai Magyar Honvédségben nem volna-e ugyancsak kívánatos az elméleti felkészítés prioritása.

I. Giulio Douhet és "légiuralom-elmélete"
Giulio Douhet olasz tábornok 1921-ben adta ki "Il dominio dell'aria" című könyvét, mellyel megteremtette a légi uralom, vagy másképpen az önálló légi háború elméletét.

II. A hadművészet fejlődésének egyik alapvető összefüggése
A hadművészet továbbfejlődésének számos tényezői közül a legfontosabbak a gazdaság fejlettsége, a katonai szervezetek, valamint a katonai elmélet fejlettsége és ezek egymásra hatása.

III. A Douhet-elmélet magyarországi fogadtatása az 1930-as évek elején
Az 1930-1932 között Magyarországon elkezdődött a légierőnek és a légierő lehetőségeinek felmérése. Erre a periódusra a douheti tanok kritikátlan átvétele volt jellemző.

IV. A légiuralom-elmélet "megszelídülése" 1933-38 között
Nyílt, őszinte, helyenként kemény viták és gyakorlati tapasztalatok alapján - alig egy évtized alatt - a magyar katonai szakemberek eljutottak a Douhet-elmélet elvtelen szajkózásától a magyar lehetőségeknek megfelelő légierő-alkalmazási elképzelésekhez.

V. A repülőgéptípusokkal kapcsolatos nézetek változása az 1930-as években
Az elméletben az évtized végére a szárazföldi erőkkel szorosan együttműködő és a környező államok erődrendszereinek lefogására, pusztítására alkalmas légierő képe kristályosodott ki, és ennek megfelelő elképzelés született a legalkalmasabb repülőgéptípusokról is.

VI. A szervezeti elképzelések fejlődése 1936-38 között
A hadművészet fejlődésének második legfontosabb eleme, a katonai szervezet 1936 és 1938 között fokozatosan tökéletesedett, s végül megalakult a Magyar Királyi Légierő.

VII. Kitekintés
Vajon a jelenlegi magyar gazdasági, anyagi és honvédelmi helyzetben minek kell meghatároznia a hadművészet fejlődését?


Tovább