Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

bombázó repülő
A légierő egyik legfontosabb, legnagyobb ütőerejű eszköze. Felépítése szerint megkülönböztetünk nehéz, közepes és könnyű bombázókat. Feladatkör szerint általánosságban harcászati - a szárazföldi csapatok harcát támogató - és hadászati - az ellenség hátországában található létfontosságú célobjektumokat pusztító - bombázókat.

felderítő repülőgép
Az ellenség területén lévő célobjektumok felderítésére szolgáló repülőgép. A feladatának megfelelő felderítő eszközökkel és az ellenséges vadászokkal szembeni önvédelmet szolgáló fegyverzettel rendelkezik.

haderőnem
Az állam fegyveres erőinek része, melyet a csak rá jellemző fegyverzet, haditechnika, szervezet, vezetés és harceljárás különböztet meg. A klasszikus haderőnemek a szárazföldi csapatok, a légierő és a haditengerészet.

repülőosztály
Két repülőszázadot magába foglaló harcászati egység.

repülőszázad
A légierő alapvető harcászati alegysége, mely néhány repülőrajból vagy repülőosztagból áll. Állományába 9-24 azonos típusú repülőeszköz és a szükséges kiszolgáló alegységek tartoznak.

vadászrepülő
Az ellenséges légi támadó eszközök elfogására és légi harcban való megsemmisítésére alkalmas repülőgép. Jellemzője az igen jelentékeny emelkedési sebesség, valamint a jó manőverező képesség.