Szabó Miklós válaszol a fel nem tett kérdésekre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Ön szerint a finnugor népeket rokonainknak v. csak nyelvi rokonainknak helyes-e tekintenünk? (Cseri Anikó Tünde)
Én nyelvrokonainknak tekintem őket, a többit Önre bízom.

Kelták Európán kívül! Gondolok itt egyes tv-adásokban és újságokban található hírekre, miszerint kelta eredetű leletanyag (temető) található Kínában, újgur területen. Válaszát előre is köszönöm. (Molnár Attila)
Európán kívül sok kelta lelet van Kis-Ázsiában, jóval kevesebb Szíriában és Egyiptomban. Kínát felejtsük el.

1. Pál apostol ír a galatáknak. Hol helyezkedhettek el ezek a csoportok?
2. Az előadásban a "vae victis" első szavát "vaj"-nak is ejtette. Mire alapozza ezt?
3. Mi a véleménye arról, hogy a latinok a szavaikat "görögösen" ejthették - e szerint pl. nem volt c, hanem azt k-nak ejtették? (Zoltán 49)
1. Pál apostol azoknak a keltáknak, illetőleg leszármazottaiknak ír, akik Kr. e. 278/77-ben vándoroltak át Kis-Ázsiába, és Ankara környékén települtek meg. Itt jött létre Galatia római provincia, amelynek lakói a galaták.
2. Nem arra gondoltam, hogy Brennus kenyérre akarta volna kenni a rómaiakat. A Kr. e. IV. században az "ae"-t "aj"-nak ejtették.
3. Az előző egyúttal részválasz erre a kérdésre. A latinok eredetileg a nyelvet "görögösen" ejtették. Számos antik adat, grammatikusok fennmaradt írásai erősítik meg (többek között), hogy a "c"-t eredetileg "k"-nak ejtették. A nyelvfejlődés során alakult ki az a kiejtés, amit ma, főként gimnáziumokban használnak.