Szabó Csaba válaszol a fel nem tett kérdésekre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Mennyire befolyásolják a szabadgyökök kialakulását, hatását alkati, személyi tényezők? (Sézs)
- Minthogy az ún. alapanyagcsere függ a testalkattól (testmérettől, testtömegtől), ez alapvetően meghatározza többek között a szervezet nyugalmi oxigénfelvételét is. Ismerjük, ahogyan ez az előadásban is elhangozott, hogy az elektrontranszportban "lecsorgó" elektronokból szabadgyökök (szuperoxid gyök) keletkeznek. Mindebből következően a nagyobb testtömeg, vagy pontosabban a nagyobb mértékű alapanyagcsere nagyobb mennyiségű oxigén-szabadgyök keletkezésével járhat együtt. Tehát a válasz az, hogy a testalkat vagy inkább az alapanyagcsere valóban befolyásolhatja a szabadgyökök kialakulását.


Azt hallottuk, hogy a sportolás során is keletkeznek szabadgyökök kis számban, ezzel bizonyos szinten szoktatjuk szervezetünket. Kérdés: Ha csak lassan állunk rá az egészségtelen életmódra ("megnövekedett szabadgyökök előállítása") hozzá tudunk-e szokni ezzel is mint a sportolással? Válaszát köszönöm.
(Péter)
- Tudtommal ebben az irányban nem végeztek még vizsgálatokat. De mindetn összevetve, akár lassan, akár gyorsan alakul ki az egészségtelen életmód, a vége az, hogy nem alakul ki védettség betegségek ellen. Tehát azt gondolom, hogy például a cukros üdítők dózisának vagy a dohányzás mennyiségének lassú emelésére nem alakul ki számottevő védettség, legalábbis ami a szabadgyököket illet (ezzel szemben pl. a nikotinnal szemben komoly tolerancia alakulhat ki...)


Különböző élelmiszereken, pl.: felvágottak csomagolásán olvasható, hogy antioxidánsokat tartalmaz. Ez gyakorol az emberre is valamilyen jótékony hatást, vagy csak a tartósításban van szerepe? Válaszát előre is köszönöm. Nagyon tetszett az előadása! (Katalin)
- Köszönöm szépen a gratulációt. Ezeket az antioxidánsokat főleg tartósításra használják, illetve a levegő oxigénje által okozott barnulás megelőzésére. Ebben az esetben nagyon is igaznak bizonyul az a mondás, hogy jóból is megárt a sok. Ugyanis az antioxidánsok "jótékony" vagy inkább védő hatását a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelenti és nem a szintetikusan előállított készítmények nagy dózisú bevitele a szervezetbe. Tehát aki a felvágottat szereti, az mértékkel fogyassza bátran, de az antioxidánsokat inkább a zöldségekben, gyümölcsökben keressük.