Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

antioxidáns
Olyan molekula, amely az oxidánsok és a szabadgyökök megkötése, semlegesítése révén sejtvédő hatású.

apoptózis
Szabályozott sejthalál, amelynek során a sejt egy előre meghatározott program szerint elpusztul, és kis csomagokba csomagolódik, amelyeket más sejtek felvesznek. Energiaigényes folyamat. Az embrionális fejlődés során fontos, idegrendszeri degeneratív betegségekben és számos más betegségben is előfordul.

cGMP-foszfodieszterázok
A nitrogén-monoxid sejtes hatásait közvetítő ciklikus GMP-molekula lebontására specializálódott enzimek. Ezen enzimcsalád egyik tagjának gátlása áll a Viagra hatása mögött.

francia paradoxon
Az a megfigyelés, hogy Franciaországban és egyes mediterrán országokban jelentősen alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága, mint más országokban. Táplálkozási faktorok (olívaolaj, vörösbor) és ezek antioxidáns hatásai állhatnak a védettség hátterében.

iszkémiás prekondícionálás
Valamely szerv, például a szív vérellátásának rövid megszakítása azt eredményezi, hogy a szerv adaptálódik és védettséget alakít ki a későbbi vérellátási zavar káros következményeivel szemben.

kalorikus restrikció
Olyan táplálkozásra való áttérés, amely kevesebb kalóriát (pl. cukrot, lisztet) tartalmaz, ugyanakkor képes a szervezetet ellátni megfelelő mennyiségű vitaminnal és nyomelemmel.

mitokondriális oxidáció
A sejtben oxigén felhasználásával folyó lassú égés, tápanyag-oxidáció és energiaraktárak (ATP) termelése egy erre specializálódott sejtalkotóelemben, a mitokondriumban.

nekrózis
Kevésbé szabályozott sejthalálforma, amelynek során a sejt hirtelen elpusztul, mégpedig oly módon, hogy káros pozitív visszacsatolásos körök aktiválódnak benne. Végeredményben a sejt kipukkad, és a felszabaduló sejtalkotórészek további károsító hatással rendelkeznek. Szabadgyökök sejtkárosító hatása gyakran okoz nekrózist, és főleg sejtnekrózis áll a szívinfarktus, az agyvérzés és számos más betegség hátterében.

neutrofil granulocita
Kórokozó baktériumok elleni küzdelemre specializálódott fehérvérsejt.

nitrogén-monoxid
Egy nitrogén- és egy oxigénmolekulából álló, párosítatlan elektronnal rendelkező szabadgyök, amely a vérkeringés, az immunrendszer és a központi idegrendszer számos működését szabályozza.

oxidatív burst
Fehérvérsejtek olyan működése, amely során a megsemmisítendő baktérium közvetlen környezetében reaktív gyököket szabadítanak fel.

PARP
Poli-ADP-ribóz-polimeráz: egy sejtmagban elhelyezkedő, gyakori enzim, amely normális esetben a DNS károsodásának kijavításában játszik szerepet, de oxidatív stressz során a sejtek működésének zavarát és a sejt nekrózisát okozza.

prooxidáns
Olyan molekula, amely az oxidánsok és a szabadgyökök termelése, hatásainak erősítése révén sejtkárosító hatású.

resveratrol
Vörösborban található molekula, részben ennek köszönhető a vörösbor előnyös szív- és érrendszeri hatása.

sztatinok
A HMG-CoA-reduktáz enzim gátlása révén a vér koleszterinszintjének csökkentésére szolgáló gyógyszerek, amelyek rendelkeznek közvetlen antioxidáns és szív- és érrendszeri védő hatásokkal is.

szuperoxid
Két oxigénmolekulából álló, párosítatlan elektronnal rendelkező szabadgyök, amely az oxidatív burstben, valamint a mitokondriális oxidáció melléktermékeként termelődik.