Vágólapra másolva!
A teremtéstől ádventig
Vágólapra másolva!

Sokszor halljuk: a karácsony a szeretet ünnepe. Az előadás ennek a közhelynek az eredetét és értelmét próbálja megvilágítani. Bemutatja, hogy a keresztyén világban a szeretetnek mely dimenziói kerülnek az előtérbe, beszél arról, hogy a szeretetet jelentő görög szavak közül vajon miért éppen az agapé-ra esett az Ószövetség fordítóinak választása, s hogy miben különbözik a szeretetnek ez a formája az érzéki vonzalomtól vagy a baráti érzésektől.

I. Miért beszélünk oly sokat a szeretetről
Nagyon sokat beszélünk a szeretetről, de vajon sokat is tudunk-e róla? Hogy értsük azt, hogy a keresztyénség a szeretet vallása?

II. Hogyan beszélünk a szeretetről
Cordelia csak hallgat, amikor Lear azt kérdezi, hogyan szereti őt. Mit jelent ez a hallgatás? A szeretetnek sokféle megnyilatkozása lehet.

III. A szeretet többféle fogalmáról - erósz, filia, agapé
A görög nyelv többféle szót ismer a szeretetre. Ezek közül az Újszövetség az agapé-t, az elfogadó, adakozó szeretetet állítja a keresztyén hit középpontjába.

IV. Isten szeretetéből van a világ
Az emberben közvetlenül Isten alkotó szeretete ismerhető fel, ezt a szeretet tükrözi a gondviselés. Isten szeretete nem válogat igaz és gonosz között.

V. Isten törvénye a szeretet törvénye
Isten szeretetéről tanúskodnak a törvények és a próféták jövendölései is. Az ember természetéből nem következik az agapé, ezért van szüksége Isten megváltó szeretetére.

VI. Jézus Krisztus teljesíti be az üdvösség ígéretét és a szeretet törvényét
A megváltó szeretet Jézus Krisztusban érkezik el. Az ember többféleképpen is vágyakozhat a megváltásra, s nem mindegy, hogy pusztán helyet készít-e Istennek, vagy engedi, hogy belépjen az életébe.

VII. Summázás
Isten szeretete kezdeményező, teremtő, újrateremtő és szent. Olyan életvitelre készteti az embert, melyet földi törvényekkel nem lehetne kikényszeríteni.

Tovább