Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hazánkban nagyméretű hazafias népmozgalom indult meg a szocialista demok­rácia kiszélesítéséért, a Rákosi-Gerő-klikk által elkövetett súlyos hibák kijavítá­sáért, a nemzeti függetlenség és szuverenitás biztosításáért. Ezeknek a követeléseknek jogosságát elismerem, ezeket magam is támogatom.

Ugyanakkor mélységesen elítélem az ellenforradalmi erők minden formáját, a bru­tális fehér-terrort, a kapitalista restaurációs törekvéseket, a kapitalista körök akna­munkáját, népi hatalmunk ellen.

Kész vagyok az ilyen törekvések ellen teljes erőmből küzdeni. Tudom, hogy a reakciós erők becsületes dolgozókat is megtévesztettek.

A helyzet tisztázását nagymértékben megnehezítette a Nagy Imre kormány gyengesége és határozatlansága. E politika következtében néphadseregünkben is meglazult a katonai fegyelem. Ezekután népünket az a súlyos veszély fenyegette, hogy az ellenforradalmi erők felülkerekednek, visszaadják a gyárakat a tőkések­nek, a földet a nagybirtokosoknak, megdöntik hazánkban a nép hatalmát.

Kijelentem, hogy feltétel nélkül csatlakozom az 1956. november 4-én megala­kult Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányhoz. Támogatom kormányunkat az elmúlt hibák-és hiányosságok kijavításában.

Egyetértek azzal, hogy a népünket és hazánkat fenyegető ellenforradalmi ve­szély miatt szükséges volt kérni a baráti Szovjetunió kormánya, illetve a szövet­séges szovjet hadsereg segítségét, az ellenforradalmi erők felszámolásához, népi demokratikus rendszerünk és szabadságunk megszilárdításához.

Híve vagyok az őszinte egyenjogúságon alapuló magyar-szovjet barátságnak!

Ünnepélyesen kijelentem, hogy a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány intéz­kedéseit magamra nézve feltétel nélkül kötelezőnek elismerem és a katonai eskü­höz híven, a katonai parancsoknak öntudatosan alávetem magam.

Tudatában vagyok annak, hogy a népi hatalmunknak a rend, nyugalom, a békés építő munka helyreállítása érdekében olyan hadseregre van szüksége, amely a ren­det az egész országban fenn tudja tartani és szilárd, megingathatatlan támasza kormányunknak, népi demokratikus rendszerünknek.

Egyben kijelentem, hogy az elmúlt időben nem vettem részt népi demokráciánk törvényeit sértő cselekmények végrehajtásában, amelyeket a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány elítél.

A fentieket magamra nézve kötelezőnek tartom, amit aláírásommal igazolok.

Budapest, 1956. november

aláírás.