Harcok Budapesten

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Royal szállói felkelőcsoport Kovács Imre felkelő és Kovács Dezső vezetésével nagy veszteségeket okoz a szovjeteknek.

www.rev.hu

A Royal Szálló a Nagykörúton




A VII. Kerületi Tanács épületében a Steiner-csoport fejt ki ellenállást. Az épület belövést kap, ezért a felkelők átvonulnak a Dob utcai Közlekedési és Postaügyi Minisztériumba, ahol más VII. kerületi csoportok is gyülekeznek, és innen folytatják az ellenállást.

A New York-palotában lévő felkelők és a Rákóczi téri csoport két napig tudják tartani állásaikat. Nickelsburg László, a Baross téri csoport parancsnoka ellenzi a harcot, és többedmagával a Péterfy Sándor utcai kórházba megy. Balogh László a hátramaradó fegyveresek élén estig folytatja a harcot.

MNM Ltsz. 92.294

A romos New York-palota portálja



A VIII. Kerületi Rendőrkapitányságon lévő nemzetőrök Újvári József vezetésével szállnak szembe a szovjetekkel.

A Ráday utcai csoport nagy része a Ferenc körút 18. számú épületből, a Tompa utcaiak többsége a Ferenc körút és Tompa utca sarkán lévő Díjbeszedő Vállalat épületéből veszi fel a harcot a szovjet csapatokkal.

REV 4872/1957

Tank által elgázolt szovjet katona holtteste a Ferenc körúton



A Tűzoltó utcai és a Ferenc téri felkelők az Örökimádás-templomnál, a Nagyvárad térnél, a Viola utcában, a Mester utcában, a Hámán Kató úti templomnál, a Ferenc téren és a Thaly Kálmán utcában fejtenek ki jelentős ellenállást.A felkelők oldalán harcol a Tűzoltó utcai felkelők által foglyul ejtett két tucatnyi ÁVH-s sorkatona is.

A Corvin köziek súlyos harcokat vívnak az Üllői út, Práter utca, Kisfaludy utca környékén. Mind a szovjet csapatok, mind a felkelők komoly veszteségeket szenvednek.

A Vajdahunyad utcai csoport kettéválik, és Kiss Károly, illetve Sipőcz József parancsnokságával folytatja az ellenállást. Az esti órákban egy harmadik csoport is kialakul Jánoki Attila vezetésével, amely az osztrák határ felé indul, és 8-án sikeresen átjut Ausztriába.

A Déli pályaudvarról a Pópa (Papp) József által vezetett felkelők személyszállító vagonokat tolnak a villamossínekre, barikádokat építenek utcakőből, hogy megakadályozzák a szovjet páncélosok mozgását. A délelőtt folyamán mégis elvonul a Belváros felé egy harckocsioszlop. Az utolsó páncélos oldalán utazó katonákra tüzet nyitnak, hárman szovjet katona meghal, kettő megsebesül. Délután egy újabb harckocsioszlop tör át a barikádon, az azt követő szerkocsit azonban benzinespalackokkal, kézigránátokkal megsemmisítik.

MNM Ltsz. 92.304

A Déli pályaudvarnál kitolt vasúti kocsik




A Futó János vezette csoport a Garai utcában veszi fel a harcot a szovjetekkel.

A zuglói felkelők a Thököly út 44. számú házban alakítják ki az ellenállás központját. Éjszaka több páncélost kilőnek.

A rákospalotai felkelők harcba szállnak a szovjet csapatokkal. Csehi Károly és felkelőtársai két nappal később is harcolnak, 5 halottat és 6 sebesültet veszítenek az összecsapások során.

A XVIII. kerületi Béke téren a felkelők Szántó Farkas Béla parancsnokságával szállnak harcba a szovjetekkel.


A kispesti, pestlőrinci kb. 130 fős felkelőcsoport, Koroly T. György hadnagy vezetésével november 9-éig harcol.


A soroksári nemzetőrök megtámadják az átvonuló szovjet egységeket. A pesterzsébeti nemzetőrök a Határ út és a Török Flóris utca kereszteződésében, napokig tartják állásaikat.