Föld alatti börtön a budapesti kommunista pártház alatt

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Magyar Nemzet

Négy napja folyik a küzdelem a befalazott 147 fogoly megmentéséért


Négy napja folyik a küzdelem a Tisza Kálmán tér alatt húzódó titokzatos föld alatti labirintus foglyainak kiszabadításáért. Kedd délelőtt tudvalevőleg háromórás tűzharc árán sikerült megtisztítani a kommunista párt budapesti pártbizottságának épületét az oda befészkelődött ávósoktól.

www.rev.hu

Elkezdődik a kazamaták keresése a pártház ostroma után




Alig csitult el a harci zaj, a tér különböző pontjairól jelentették, hogy a föld alól dörömbölést, erős ütéseket hallanak. A feltörő hangokból arra lehet következtetni, hogy a tér alatt nagy kiterjedésű bunkerhálózat, föld alatti labirintus húzódik meg, amit a terrorhatalom pribékjei valószínűleg föld alatti börtön céljára építették.

Napok óta a sűrű embertömeg állja körül a teret. Türelmesen várják, figyelik az időközben nagy számban érkező műszaki katonai alakulatok, mérnökök igyekezetét. A tér számos pontján mély aknák ásítanak. Több csoport a csatornavezetékeken próbál összeköttetést találni a föld alatti bunkersorral. Mindeddig eredménytelenül. Az épület felől sem találják a lejáratot. Csupán egy három méter vastag vasbetonajtóra bukkantak, fel is robbantották, de mögötte semmit sem találtak.

Halk suttogás a föld alatt

A munka jelenleg is egyszerre több szakaszon folyik. Egy csoport az épület pincéjében, illetve liftaknában keresi a lejáratot. A feltárást irányító hatóságoknak a cél érdekében figyelembe kell venniük minden kívülről jövő útmutatást, ami - ha legtöbbször jóhiszeműleg is - gyakran tévútra vezeti őket. Így most egy asszony után kutatnak - reméljük sikerrel -, aki állítólag ismeri az egyik lejáratot. Állítása szerint a liftaknából nyílik egy titkos padlólejáró, majd tíz-tizenöt lépcsővel lejjebb a másik. Mintha valami középkori rémtörténetet hallanánk...

Más egységek az Erkel Színház szövevényes, tekervényes pincéit kutatják át. Ismét mások az aknák száját tartják megszállva.

Csütörtökön az egyik aknánál dolgozók végre halk beszédhangokra lettek figyelmesek. Messziről, nagyon távolról hallatszott a segélykérő szó. "Szabadítsatok ki! Foglyok vagyunk! Élni akarunk!" - hallották tompán a mélyből. "Hányan vagytok?" - kérdezték. - "Száznegyvenheten" - volt a válasz.

www.rev.hu

Hányan vagytok? Száznegyvenheten!




Ugyanaznap este Tatabányára küldtek egy autót geodéziai műszerekért. Azóta is többször hallottak beszédfoszlányokat a mélységből. A hangokból eddig még csak körülbelül tudták megállapítani, 18-30 méter lehet a mélység. De a bunkerek elhelyezését, fekvését még mindig homály fedi. A rádiófelhívásoknak sem mutatkozott eredménye: mindeddig nem akadt senki, aki valóban ismerné azt a labirintust.

A péntek esti helyzet

Pénteken egész napon át tartott a népvándorlás a téren. Mérnökök, geodéták, bányászok, építészek és sokan jöttek. Tanácsok hangzottak, feltevések születtek - konkrétan nem sok.
A munkálatok Ficzere alezredes, a szentendrei műszaki katonai iskola parancsnoka vezeti. (Régi, kipróbált, lelkiismeretes szakember, az 1954-es árvíz mentési munkáiból is kivette a részét.) Véleménye szerint a kör egyre szűkül, a hangok, jelzések alapján jó úton haladnak. Már kijelöltek egy szűk területet, ahová a délután folyamán fúrókocsi érkezett. A gépet még az éjszaka üzembe helyezik. A jelek arra mutatnak: azon a ponton egy négy-ötméteres folyosón húzódik.

Az est folyamán őrségek szállták meg a földalatti vasútépítkezést környező munkahelyet is, abból a feltevésből kiindulva, hogy arra is lehet kijárat. Hasonlóképpen a Csokonai utcai volt ávós épületet. A labirintus ma még beláthatatlan szálai messzire nyúlhatnak.
- Csak egyszer, egy helyen nyissuk meg a labirintust, akkor már könnyebb az egésztekervényt felgöngyölíteni. És erre most már minden reményünk megvan - hangoztatja az alezredes.

Ezt várja most izgatottan az egész budapesti közvélemény, amely joggal kérdi: miért vannak középkori börtönök, földalatti kamrák és folyosók, s főként, hogy kerülnek foglyok egy budapesti pártház pincéjébe.

Végh Ottó

Legendavadászat: A Köztársaság téri kazamaták