A kormány kéri a dolgozókat, hogy kezdjék el a munkát

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Magyar Nemzet

Csütörtökön a munkástanácsok küldötteinek és a forradalmi erők képviselőinek tanácsán a nemzeti kormány nevében Erkel Ferenc, a kabinet tagja beszélt.

- A nép viharos erővel követelte - mondotta -, hogy a szovjet csapatok Budapest területének kiürítése után vonuljanak ki az ország többi területéről is. Ehelyett hajnal óta igen jelentős szovjet haderő vonult be az ország keleti határán és jelentős területeket foglalt el.

Ebben a helyzetben dönteni kellett, hogy a nemzeti függetlenség kérdésében egy tapodtat sem engedünk. Lépéseket kellett tennünk, hogy semlegességünket garantálhassuk és ezzel a garanciával egyben a szovjet csapatok kivonását is meggyorsítsuk.

rev.hu



- Mivel sikert ígérnek, reménnyel bíztatnak azok a tárgyalások, melyek ma este is folynak. Mi kijelentettük, hogy abban az esetben, ha a Szovjetunió kormánya arra a döntő elhatározásra jut, hogy a szovjet csapatokat a korábbi egyező álláspontunknak megfelelően gyorsan kivonja, abban az esetben mi az ENSZ-hez tett bejelentésünket visszavonjuk. A semlegességi nyilatkozatot azonban, amely egyfelől a varsói szerződés felbontását, másfelől országunk semlegességének a négy nagyhatalom garanciája alá helyezését jelenti, természetesen a továbbiakra is minden feltétel nélkül fenntartjuk, mint nemzeti politikánk alapvető részét.

- Rendkívül feszült hangulat van mindenütt, ahol szovjet csapatok vannak, a pattanásig feszült várakozásban hellyel-közzel félni kell az indulatok kirobbanásától. Fegyelmezetteknek kell lennünk, nehogy bármiféle provokáció zavart keltsen. Nagyon bízunk abban, hogy a Szovjetunió kormánya arra az elhatározásra jut, hogy nagyon gyorsan elrendeli a szovjet csapatok kivonását. Ezt nehezítené bármilyen összeütközés vagy összeütközést provokáló cselekedet. Ezután kifejezte azt az óhaját, hogy az ellenforradalmi, népellenes elemek ne vigyék anarchiába a forradalmat.

A magyar dolgozó nép - mondotta - a forradalmi tömegek úgy állították fel követelményüket, hogy mindaddig nem hajlandók dolgozni, amíg szovjet csapatok vannak Magyarországon. Ennek ellenére a magyar nemzeti kormány azzal a kérdéssel fordul a dolgozókhoz, hogy kezdjék el a munkát!

Mindenképpen létérdekünk, hogy termelésünket, munkánkat folytassuk, hogy minél több erőnk legyen addig, amíg a nemzetközi közvélemény minden bizonnyal az összes lehetséges erőkkel segítségünkre siet. Remélhetjük, hogy a bizalom közelebb hozta egymáshoz nemzeti kormányunkat és népünket, és ez lehetővé teszi, hogy újból elindítsuk a termelő munkát.

Majd ismét hangsúlyozta, hogy mennyire fontos: a dolgozók kezdjék el a munkát. Ez a forradalom győzelmét alátámaszthatja ezzel további előrehaladásunkat is biztosíthatjuk. Kérjük a szakszervezeteket - mondotta -, kérjük a munkástanácsokat és mind az ittlevő küldötteket, hogy mindent kövessenek el a munka megindításáért.

Ezután Vas Zoltán tájékoztatta a gyűlés résztvevőit a közellátás helyzetéről.