Határozati javaslat 1956. október 22-i DISZ nagygyűlés résztvevőihez

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Dolgozó Ifjúság Szövetsége 6280
Építőipari és Közlekedési
Műszaki Egyetem Végrehajtó
Bizottsága

A Központi Vezetőség júliusi határozata alapján egy új demokratizálódási folyamat indult meg. Véleményünk szerint azonban ezeknek a határozatoknak a végrehajtása nem elég gyorsütemű, több helyen huza-vonát tapasztaltunk. Éppen ezért az egyetemek ifjúsága jogos időszerű és határozott követeléseinek ad hangot.

Üdvözöljük az egyetemi ifjúsági határozatait, ezekhez mi is csatlakozunk. Határozott és gyors tetteket követelünk az országos és egyetemi problémák megoldásában. Az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem ifjúsága az ország jelenlegi politikai és gazdasági helyzetét figyelembevéve az alábbi pontok legsürgősebb végrehajtását követeli.

I.

1) A politikai és állami vezetésben a nép bizalmát élvező és hozzáértő vezetőket akarunk látni! Pl. Kádár János, Nagy Imre, Vass Zoltán, Losonczy Géza, Lukács György elvtársak. Továbbá Kiss Árpád.

2) Nyílt tárgyalást Farkas Mihály és a többi bűnösök ügyében. Kik tudtak Rajk ártatlanságáról?

3) Teljes egyenjogúság alapján felépített magyar-szovjet barátságot.

4)Világosságot a magyar urán felhasználásáról.

5) Az új honvédségi ruhák megtervezésénél nemzeti hagyományainkat vegyék figyelembe. Az eddigi a kiképzésnél használják el.

6) Követeljük, hogy március 15. pirosbetűs nemzeti ünnep, (általános munkaszüneti nap) és október 6. tanítási szünet legyen.

7) Követeljük, hogy Nagy Imre elvtársat korábban betöltött állami funkciójába helyezzék vissza.

8) Friss István az egyetemi ifjúság képvisleője. Követeljük, hogy számoljon be eddigi munkájáról, tisztázza állásfoglalását, különös tekintettel a Szabad Nép megjelent cikkére.

9) Gazdasági életünk vezető posztjait kössék iskolai végzettségéhez és szaktudáshoz.

II.

10) Az építőiparban a bér és normarendszert szakemberek bevonásával rendezzék.

11) Kérjük, hogy a parlament vizsgálja felül külkereskedelmi helyzetünket - miért van deficit - kik tehetnek róla? Pl. mennyiben idézte elő Bíró Ferenc.

12) Egyetértünk a beszolgáltatási rendszer új alapokon való átszervezésével. Termelő kedvet a parasztságnak!

III.

13) Követeljük a mérnökök erkölcsi és anyagi megbecsülését. A kezdő mérnököket helyezzék mérnöki beosztásba. Kezdő fizetésük három hónapi gyakorlati idő alatt minimum 1300 Ft plusz prémium legyen.

14) Tegyék lehetővé, hogy az IBUSZ-tól függetlenül szervezhessünk külföldi tanulmányi kirándulásokat. Ne legyenek megkülönböztetések a nyugati ill. a keleti országokba való utazásoknál. Aki ezzel az utazási szabadsággal visszaélve kint marad, arra nincs szükségünk.

15) Állítsák vissza az egyetemi autonómiát. Bízzanak bennünk!

16) A diákigazolvány biztosítson 50 %-os kedvezményt a kultur és sport rendezvényekre. A kultúremberek képzése áldozatot követel!

17) A diákélelmezési vállalatot vonják az illetékes egyetem hatásköre alá. Lehetőségek szerint emeljék a forintnormát.

18) Évenként ötszöri alkalomra 50 %-os vasúti kedvezményt biztosítsanak mint 1951 előtt.

19) Az egyetemi tankönyvek árát szállítsák le.

20) Hallgatóink diákotthoni elhelyezése rossz! Kérjük ennek folyamatos megjavítását. Ilyen elhelyezés mellett képtelenek vagyunk biztosítani a megfelelő színvonalat. A rajzok készítése nagyobb helyet igényel mint a jelenlegi norma. Lehetőséghez képest segítséget várunk.

IV.

21) Kérjük a szabad vizsgarendszer bevezetését.

22) A honvédelmi vizsga eredményét csak a rendfokozat megítélésénél vegyék figyelembe.

23) A jelenlegi első évesek már ebben a félévben szabadon választhassák meg, hogy ki milyen idegen nyelvet akar tanulni.

24) Nem értünk egyet a szegedi egyetemisták DISZ-ből való kiválásával, mert ez az erőink szétforgácsolódásához vezet. Aggályaik nem felelnek meg a valóságnak, mert a tapasztalat azt bizonyítja, hogy az utóbbi időkben a DISZ Budapesti Bizottsága és a DISZ K. V. a mi érdekeinket képviseli. Bizonyítja ezt a DISZ K. V. napi lapjának a Szabad Ifjúságnak harcos kiállása is.
A jelenlegi helyzetben ifjúsági egységre van szükség a DISZ-en belül.

25) Követeljük az egyetemi ifjúsági mozgalom újjászervezését - a DISZ keretein belül. Jöjjön létre az Ifjúsági Parlament. Kérjük a DISZ kongresszus összehívását.

Amennyiben két héten belül nem kapunk határozott választ a 2, 7, 8, 14, 16, 18, 19 pontokra, a tüntetés módszeréhez folyamodunk.

Követeléseinket jogosnak és reálisnak tartjuk. Azok teljesítésére harcba hívjuk egyetemünk ifjúságát. De leghatározottabban elítélünk mindenféle demagógiát. Célunk nem a zavarkeltés, hanem az egyetemi ifjúság jogainak elismertetése és a már megkezdett demokratizálódási folyamat továbbfolytatása.

Budapest, 1956. október 22.

A nagygyűlést előkészítő bizottság