Az osztrák futballisták legfőbb gondja: Czibor és Sándor "megfékezése"

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Már a 101. (az osztrákok szerint ugyan a 102, de ezen nem fogunk összeveszni) magyar-osztrák mérkőzésnél tartunk, és a mérkőzések vonzereje a fél évszázad alatt sem fakult meg. A hagyományokhoz híven, Bécsben ezúttal is olyan érdeklődés tapasztalható, mintha a két válogatott csapat most gyűrkőzne neki először, hogy mérkőzzék egymással.

Az aranycsapat 1954-ben. Kérdés, mennyi idei marad együtt?




Pénteken reggel vált ismeretessé az osztrák A-válogatott összeállítása: Engelmeier (29 éves - 5 alkalommal volt válogatott) - Röckl (29 - 24), Kolmann (24 - 14), Hassenkopf (21 - újonc) - Koller (27 - 30), Giosser (28 - 2) - Kaubek (30 - 1), Wagner (29 - 43), Hanappi (27 - 56), Walzhofer (30 - 8), Haummer (28 - 10). A csapatban 4 Vienna-, 3 Wacker-, 2 Rapid- és 4 -1 Sportclub- és Kregner-játékos van.

Meg kell hagyni, az osztrák közvélemény vegyes érzelmekkel fogadta a csapatösszeállítást. Ez kitűnik az egyes sajtóvisszhangokból is. A csatársort illetőleg nincs vita, az öt embernek - általános vélemény szerint - ott van a helye a csapatban. Annál több szó esik a védelemről. Röckl a Viennában középhátvédet játszik, nem ismerik valami mozgékony futballistának, márpedig a mozgékonyság nem megvetendő erény Czibor ellen. De Röckltől azt várják, hogy erejével szerez majd tekintélyt a könnyűsúlyú magyar csatár előtt. A balhátvéd az osztrák futball egyik legnagyobb ígérete, a fiatal Erich Hassenkopf lesz, bár sokan még nem tartják elég érettnek és rutinosnak, hogy máris válogatott legyen. Az Osterreichische Volkstimme még azt is megemlíti, hogy Giesser jelenleg fekvő beteg. Az orvosa szombaton teljes gyógyulást ígért, beállítása azonban kockázatos dolog - írja a lap és aggódva teszi fel a kérdést: megfelelő lesz-e ez a védelem "a minden hájjal megkent magyar csatárokkal szemben"?

Kocsis és Czibor - aggódhatnak az oszrákok




Az osztrák válogató bizottság elnöke, Josef Argauer (egyébként a Bild Telegraph sportszerkesztője) azonban nagyon bízik csapatában. Ezt nem titkolta el az osztrák válogatottak legutóbbi edzésén sem, amikor záporoztak felé az újságírók kérdései. Elmondotta, hogy "jó érzése" van, hiszen Bécsben a magyarok mindig idegesen fáradtak is lesznek a megerőltető mérkőzéssorozattól.
- Ez a legjobb osztrák csapat, amelyet ma találni lehet - mondotta. - Nagyon sok függ attól, hogyan tartják be a játékosaink a követendő taktikát.
- Mi lesz a taktika lényege?
- A két magyar szélsőcsatár semlegesítése, gyorsaságuk megfékezése. Czibort tartom a magyarok közül a legveszélyesebbnek, őt feltétlenül fel kell tartóztatni. Többször beszélgettem erről Röckllel, tudja mi vár rá, s megvan a kellő tapasztalata ahhoz, hogy sikerrel oldja meg feladatát. Hasenkopf mellett elsősorban fiatalsága szól. A gyors Sándorral szemben következetes, szívós védőjátékosra lesz szükségünk, s a balhátvéd ilyen ember.

Bozsik Cucura Hanappi akar ügyelni

Ha már a védelemnél tartunk, említsük meg, hogy ezért sok minden kiszivárgott az osztrákok követendő taktikájáról.
Ezek szerint: az osztrák védőket kemény játékra, rendkívül szoros fedezésre utasítják majd.
- Mi a véleménye a fedezetekről és a csatárokról? - kérdeztük.
- Fedezetpárunk megbízhatók, kiváló játékosokból áll - mondotta J. Argauer. - Jó játékot várunk csatársorunktól is. A belsőhármas különleges taktikai feladatot kap majd.
De már erről is kiszivárgott annyi: a különleges feladat az lesz, hogy Hanappi Bozsikra álljon rá. Az osztrákok ugyanis úgy vélik, hogy a kitűnő formában levő Bozsik még többet fog próbálkozni az előretöréssel, mint Belgrádban, Moszkvában és Párizsban.

Az osztrákok pénteken összejöttek a stadionban, rövid edzést és megbeszélést tartottak, majd az egyik Bécs környéki üdülőhelyre vonultak, s ott maradnak együtt vasárnapig.
A mieink pénteken Zürichben könnyebben edzést tartottunk, majd repülőgépen folytatták útjukat Bécsbe.

Bukovi Márton szövetségi kapitány elmondta, hogy Grosics még fájlalja ugyan a lábát, de remélhető, hogy vasárnapig teljesen rendbe jön. Ebben az esetben a következő csapat kezdi a játékot: Grosics - Kárpáti, Börzsei, Kotász - Bozsik, Berendi - Sándor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. A csapat szombaton edzést tart a mérkőzés színhelyén.

A bécsi stadionban, vasárnap délben 12.45-kor lesz az Ausztria-Magyarország ifjúsági mérkőzés Maeko csehszlovák bíró vezetésével. Utána 14.30-kor kezdődik a magyar-osztrák válogatott mérkőzés, amelyen svájci bírák működnek. A játékvezető: Wysaling, sok nagy mérkőzés bírája. A mérkőzést számos rádió és televízió közvetíti. Egész sereg külföldi szakembert is várnak Bécsbe, nem beszélve arról, hogy 25 ország 220 újságírója igényelt jegyet a mérkőzésre.

Vető József

Korábban a Szabad Neten:

Magyarország-Jugoszlávia

Labdarúgó-válogatottunk nem megy Melbourne-be

Olimpiai felkészülésünk jelenlegi helyzete, a további tervek és feladatok

A Magyar Olimpiai Bizottság titkára olimpiai előkészületeinkről

Magyarország-Lengyelország 4:1

Megérkezett a lengyel válogatott

Exkluzív interjú az új szövetségi kapitánnyal

Az Országos Testnevelési és Sportbizottság és az Országos Társadalmi Labdarúgó Szövetség nyilatkozata

Válogatottunk hazatért a nyugat-európai portyáról

A labdarúgás időszerű kérdéseiről

Élsportolóink műveltségéről

Brüsszel-Párizs-Lyon

Portugália-Magyarország

Hogyan lehet megmenteni a magyar futballt?

Brüsszeli visszhangok

A jobb erőnlét döntött Brüsszelben

Első vereségünk a Népstadionban