Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Hét évvel ezelőtt, 1949. október 7-én alakult meg a Német Demokratikus Köztársaság. Fennállásának első percétől fogva a német nép legszentebb érdekeiért a békéért, az egységes, demokratikus Németországért, a lakosság jólétéért. Az első ötéves terv túlteljesítése, az újjáépülő német városok százai, az iparban végbemenő új technikai forradalom, a növekvő kulturális és életszínvonal - mindebből tevődik össze hét év mérlege. Ennek köszönhető, hogy szerte a világon megnőtt a Német Demokratikus Köztársaság tekintélye.


Fennállásának hetedik évfordulója alkalmából szeretettel köszöntjük a testvéri Német Demokratikus Köztársaság népét, s új sikereket kívánunk a békéért, a német egységért vívott harcához.


Terven felül százezer lakás

Az idén épült fel Drezdában a Drezda-Johannstadti kórház sebészeti klinikája. Az NDK kormánya több mint hatmillió márkát fordított erre az építkezésére. A klinika Németország legszebb és legmodernebb egészségügyi intézménye.

A napokban hatalmas, szinte össznépi mozgalom kezdődött a Német Demokratikus Köztársaságban. A célt öt év alatt a tervben megállapított mennyiségen felül százezer lakást építeni.


Az NSZEP 3. pártértekezletén a második ötéves tervről szóló beszámoló a többi között ezeket állapította meg: "Ha az építési költségeket csökkentenék, ez kereken 48 millió márka megtakarítást tenne ki, amiből pótlólag 2000 lakást lehetne építeni."


A "Terven felül 100 ezer lakást!"mozgalomról nagy sajtó vita bontakozott ki. A szakemberek, tekintélyes építészek, munkások, tanácstagok bebizonyították, hogy építési költségeket sokkal lejjebb lehet és kell szorítani, mint ahogyan ezt eredetileg megállapítottak. A hozzászólók valamennyien megvalósíthatnak tartják a kezdeményezést, sőt olyanok is akadtak, akik számokkal támasztják alá azt a nézetüket, hogy 200 ezer terven felüli lakás építése is reális.


A vita mindenekelőtt az építési költségek körül bontakozott ki. Franz Ehrilch neves berlini építész az 1935-1956-ban épített legolcsóbb lakásokat vette alapul. Szerinte a legolcsóbb lakásegységeket Drezdában építették, 19 ezer, illetve 22 ezer márkáért. Ehrilch építész 20 ezer márkát számítva a legalacsonyabb építési költségnek, kimutatta, hogy a százezres lakás kétmilliárd márka értéket képvisel. Azt is hozzátette azonban, hogy 1950-ben jóval alacsonyabbak voltak az építési költségek. Kétszoba-hallos, összkomfortos, a mainál jobb minőségű lakások épültek Rathenow-ban, Magdeburgban 11-12 ezer márkás önköltséggel! A berlini építész javasolta: tanulmányozzák a technika, a gépek kihasználásának jobb lehetőségeit, mert ez a záloga a 100 ezer lakás felépítésének.


Franz Ehrlichnek a Neues Deutschlandban megjelent cikke élénk visszhangot keltett, Hermann Erner a Legolcsóbb lakás című levelében nyílt kérdést intézett az építészeti akadémiához. Exner megírja: a 10-11 ezer márka önköltségű lakások nemcsak a legolcsóbbak, hanem a legkényelmesebbek is voltak. "A stalinstadtiak munkásküldöttsége - írja - csodálkozva kérdezte 1952-ben, a rathenow-i lakóházak láttán: Miért kaptunk mi drágább, kisebb és rosszabb lakásokat? Ma az építészeti akadémia által tervezett lakások 30 ezer márkába kerülnek."

Az NDK iparának egyik büszkesége, a Neu-Brandenburgban felállított új automatikus dróthengermű.

Franz Exner hozzáfűzte, hogyha 1950-ben egy 52 négyzetméter alapterületű, kétszoba-hallos, mellékhelyiségekkel, erkéllyel ellátott lakás önköltsége 10 ezer márka lehetett, akkor a mai technikai színvonal lehetővé teszi, hogy ne csak elérjék a tervezett önköltségcsökkentést, de ennél is lejjebb szorítsák a költségeket. A demokratikus német sajtóban megjelenő cikkek, hírek azt mutatják, hogy gyors ütemben folyik a lehetőségek felmérése és a tervek készítése. Nagy lehetőséget rejt magában az előregyártott, nagyfalalzóblokkos építkezés általánosabb bevezetése. Az idei év végéig 3000 lakás készül el előre gyártott elemekből, 1957 folyamán húszezer. Eddig Drezdában naponta egy lakást "szereltek össze" blokkokból, ezentúl - a munka jobb megszervezésének, a gépek jobb kihasználásának eredményeként: - egy és negyed lakást.


Az építészek a régebbi módszerekkel is tökéletesíteni akarják. Két építész például olyan félautomatát szerkesztett, amely évente ezer lakásra elegendő téglablokkokat gyárt.


A berlini városi tanács valósága haditervet dolgozott ki a lakásépítésre. A tanács pontosan felméri, hogy Berlin melyik pontján milyen lakótelepek, illetve lakóházak építése szükséges és lehetséges. Ezután az építészek elkészítik a részletes tervet, amelyet a megvalósítás előtt még a lakosság elé terjesztenek megvitatás céljából.


A százezer terven felül lakás építésében nemcsak a szakemberek vesznek részt. A lakosság körében sok ezren önként dolgoznak közvetlenül az építkezéseken. A berlini fiatalok nemrég azt kérték: egyes lakóházak vagy esetleg lakótömbök építését bízzák teljesen a fiatalokra, az építkezés befejeztével maguk a fiatalok dönthessenek az új lakások elosztásáról. Ezekből az új lakásokból természetesen a fiatal házasoknak és a munkában , az építkezésben kitűnt fiataloknak adnának lakást.


Hogyan támogatják az NDK-ban a magánkereskedelmet?

http://fotothek.slub-dresden.de
http://fotothek.slub-dresden.de

A wittenbergi Kaufmann bútorüzletet az utóbbi időben sűrűn látogatták - nemcsak a vevők, hanem szakmabeliek, illetve magánkereskedők is. A bútorüzlet tulajdonosa ugyanis az első városban, aki a nagykereskedelemmel állami szerződést kötött. (Hasonló állami szerződést kötött a közelmúltban több berlini kereskedő és kisüzem tulajdonosa is.)


Hogy mennyire előnyös az állami szerződés a magánszektor számára azt bizonyítja a wittenbergi bútorüzlet példája, amelynek fogalma a szerződés megkötésétől számított tizennégy nap alatt elérte az előző egész havi forgalmat.


A Német Demokratikus Köztársaságban hatékonyan segítik a magánkereskedőket. Támogatják őket abban, hogy részt vegyenek a társadalmi életben. Igen sok kiskereskedő aktív tagja például a Német Frontnak. A kereskedők anyagi támogatásban is részesülnek, ezt bizonyítják az első ötéves terv eredményei is. Öt év alatt a magánkiskereskedők forgalma 11 százalékkal nőtt, sőt, az iparcikkeknél 21 százalékkal.

1956-ban az SZKP XX. kongresszusán elhangzottaknak megfelelően az NDK-ban is elkezdődik a sztálinisták háttérbe szorítása. Stalinstadtot (Sztálinváros) átkeresztelik Eisenhüttenstadttá (Vaskohóváros). (wikipedia)


Az utóbbi időben különösen megjavult az állami nagykereskedelem és magánkiskereskedelem együttműködése.


A kormány, a belkereskedelmi szervek gondoskodnak arról, hogy a magánkereskedőket az állami üzletekkel egyenlő elbánásban részesítsék, mindenekelőtt az áru- és anyagellátásban. Németország Szocialista Egységpártjának 28. plénumán leszögezte:

mindenképpen az egyéni kiskereskedők rendelkezésére kell bocsátani a tervben megállapított árumennyiséget, biztosítani kell számunkra, hogy ne csak elegendő mennyiségű áruval, hanem nagy választékkal is rendelkezzenek. A kiskereskedők és az állami nagykereskedelem szerződéssel most tovább javítják a belkereskedelem színvonalát.