Nyilatkozik az olimpiai magyar konyha főszakácsa

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava

Libamáj, szardínia, banán, narancs, csokoládé...


Nyilatkozik az olimpiai magyar konyha főszakácsa

A XVI. nyári olimpiai játékokon részt vevő magyar sportküldöttség megfelelő ellátásáról háromtagú szakácskülönítmény gondoskodik majd a távoli Ausztráliában.

Vízilabdásaink jó kondíciójáról a Vörös Csillag szakácsa gondoskodik




A kis szakács-csoport várható melbourne-i munkájáról Kurucz Antal, a Vörös Csillag Szálló főszakácsa a következőket mondotta:


Első és legfontosabb feladatunk, hogy biztosítani tudjuk a sportolók napi 7-9000 kalóriás étkezését. "Olimpiai gyakorlattal" már rendelkezünk, hiszen mindhárman ott voltunk a helsinki olimpián is, és így remélhetőleg ezúttal sem lesz semmi fennakadás.


- Milyen élelmiszereket visznek Budapestről?
- Mivel Melbourne-ben majdnem mindent meg tudunk szerezni a magyar konyha számára, kiegészítésül csak 100 kilogramm konzerv-libamájat, 100 kg lecsót és 10 kilogramm szegedi paprikát viszünk magunkkal. Az olimpiai faluban - értesülésünk szerint - általában minden felszerelés rendelkezésünkre áll majd, de néhány speciális konyhai kellék - például palacsintasütő, fakanál és kisebb alumínium főzőedények - kiszállítására azért szükség van.


- Az étrend?
- A napi étrend igen változatos lesz. December elsején például a következők között választhatnak a sportolók: Reggelire hideg imbisz, szardínia, sonka, vaj, hideg sült csirke, sajt, szalámi, libamáj, tea, kávé, kakaó és bármilyen tojásétel. Ebédre erőleves rántott borsóval, töltött csirke burgonyával vagy vajas zöldborsóval, tűzdelt borjúdió parajjal és rizzsel, serpenyős rostélyos, vegyessaláta, rakott palacsinta, banán, narancs stb. és hűsítő italok (grapefruit), narancslé, málnaszörp. Vacsorára lazacfilé Molnárné módra, zöldborsós borjúszeletek, vegyes lecsós sertésborda, beefsteak tükörtojással, vegyessaláta, diplomata-pudding, gyümölcs és hűsítő italok. Ezenkívül minden versenyző naponta 10 deka csokoládét, 2 darab citromot és 5 deka burgonyacukrot kap.


- Mikor utazik el a szakácskülönítmény?
- Néhány nappal a versenyzők indulása előtt utazunk el Budapestről, mert útközben - Karacsiban és Szingapúrban - a repülőút egy-egy pihenőhelyén friss, meleg, magyaros étellel várjuk a sportküldöttséget. Remélem, hogy ezzel mi is elő tudjuk segíteni a magyar sportolók sikeres olimpiai szereplését.

Olimpia a Szabad Neten:

A Magyar Olimpiai Bizottság titkára olimpiai előkészületeinkről

Olimpiai felkészülésünk jelenlegi helyzete, a további tervek és feladatok

Megvan a magyar olimpiai vízilabda-csapat!